Actualitat >

Notícies

El CSC participa en un seminari sobre l’estat de la immigració a Catalunya

La directora del Servei d'Estudis i Prospectives en polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, María Luisa Vázquez, va participar, el passat 17 de juny, al seminari 'L'estat de la immigració a Catalunya. Fluxos migratoris i accés als serveis bàsics', organitzat per ACSAR Fundació i la Fundació Internacional Olof Palme, que va tenir lloc al Palau Macaya de Barcelona. Ho va fer en el marc d'una taula rodona sobre l'accés als serveis bàsics per part de la població migrada i racialitzada, on va aportar la seva visió com a experta en polítiques sanitàries.

La directora del SEPPS va començar la intervenció assenyalant que analitzar els problemes de grups vulnerables és com utilitzar una lupa: es posen de relleu els problemes del sistema de salut. Així, va fer una radiografia de la població immigrada a l'estat espanyol i a Catalunya, la qual, segons va apuntar, cada vegada és més diversa i no tota és vulnerable. També va fer referència als determinants de la salut de les persones immigrades i a les barreres d'accés als serveis sanitaris, tot apuntant que hi ha deficiències estructurals i organitzatives, que fan que el sistema no s'adapti a les necessitats específiques d'aquests pacients. La Dra. Vázquez va descriure, així mateix, com, malgrat l'orientació adequada de les polítiques de salut inicials dirigides a aquesta població, la crisi econòmica, primer, i la Covid-19, després, han comportat noves barreres d'accés als serveis de salut.

En aquest sentit, la directora del SEPPS va assenyalar els principals reptes per a la salut de les persones immigrades. El primer, implementar polítiques sanitàries basades en el dret a la salut i garantir els recursos necessaris per a la seva implementació. En segon lloc, millorar l'accés i la utilització dels serveis sanitaris, fet que comporta, entre altres, la simplificació de la burocràcia i la millora de la informació i formació tant d'aquests usuaris com dels professionals. La Dra. Vázquez va assenyalar que un altre repte per a la salut de la població immigrada són els determinants socials, que requereixen d'una actuació intersectorial, com ara les condicions laborals precàries. Finalment, va recordar que els problemes d'accés als serveis de salut afecten el conjunt de la població i, per tant, qualsevol mesura orientada a millorar l'accés dels grups més vulnerables comportarà una millora per a tota la ciutadania.

A més de la intervenció de María Luisa Vázquez, la taula rodona va comptar amb la participació de Jordi Pàmies Rovira, director del Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social de la UAB; Ferran Camas Roda, director de la Càtedra d'Immigració, Drets i Ciutadania de l'UdG, i Alfredo Palomera, tècnic d'habitatge i polítiques públiques de l'Observatori DESC.  Gràcies a les aportacions d'aquest experts es va poder abordar l'accés als serveis bàsics de la població migrada en els àmbits de la salut, l'educació, l'ocupació i l'habitatge.