Actualitat >

Notícies

El CSC celebra un webinar sobre la certificació BPS i la subespecialització en farmàcia hospitalària

L'Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va organitzar, el passat 7 de juliol, el webinar "La certificació BPS i la subespecialització en farmàcia hospitalària a Espanya", on representants del Board of Pharmacy Specialties, farmacèutics d'hospital i altres experts en certificació van debatre sobre el valor de la certificació BPS, posant especial focus en la certificació Board Certified in Oncology Pharmacy

El primer panell es va centrar en la certificació com a element impulsor de l'especialització en farmàcia hospitalària i va comptar amb Josep M Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC i vicepresident per Europa de la Secció de Farmàcia Hospitalària de la Federació Internacional de Farmàcia; Brian Lawson, director executiu associat de Board of Pharmacy Specialties; Marianne Ivey, professora emèrita de la University of Cincinnati i presidenta de la junta directiva de Board of Pharmacy Specialties; Jordi Nicolás, vicepresident de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària i cap del Servei de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa; i Maria Pilar Modamio i Eduardo Mariño, catedràtics de farmàcia clínica i atenció farmacèutica de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Brian Lawson i Marianne Ivey van explicar que la certificació havia crescut en nombre d'especialitats i estava enfocada a les necessitats dels pacients i del sistema sanitari. Van afegir que un dels beneficis de la junta de certificació és que el procés s'ha de renovar cada 7 anys, el que permet garantir el desenvolupament professional. A més, Jordi Nicolás va afirmar que "la certificació permet potenciar el nivell de la farmàcia hospitalària". Des de la universitat, Maria Pilar Modamio i Eduardo Mariña van indicar que "és necessària més especialització". 

La segona taula, moderada per Teresa Bermejo, directora de la revista Farmàcia Hospitalària, va abordar l'especialització en farmàcia oncològica a Espanya. Va comptar com a ponents amb Cyrine-Eliana Haidar, PharmD, BCPS, BCOP, coordinadora de la residència al St. Jude Children's' Research Hospital i professora associada de la Universitat de Tennessee; Cindy O'Bryant, BCOP i vicedegana de la Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences de la Universitat de Colorado; Maria Josep Carreras, BCOP i cap de secció del Servei de farmàcia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron; Miguel Ángel Calleja, cap de Servei de Farmàcia de l'Hospital Virgen de la Macarena; i Maria Sacramento Díaz, BCOP i cap de secció del Servei de farmàcia de l'Hospital Clínic Universitari Virgen de l'Arrixaca.

Maria Josep Carreras va destacar que Espanya és el país, després dels EUA, amb més farmacèutics amb certificació oncològica. Tant Miguel Ángel Calleja com Maria Sacramento Díaz van assenyalar la importància dels líders que han impulsat la certificació. Finalment, Cyrine-Eliana Haidar i Cindy O'Bryant van afirmar que és molt important augmentar el coneixement i millorar contínuament, ja que tracten pacients molt complexos. La certificació els hi permet millorar la formació i la carrera professional. 

La jornada, ja disponible en vídeo, va permetre conèixer les diferents perspectives sobre la certificació BPS, tant als Estats Units i a Espanya, com internacionalment.

Enllaços relacionats