Actualitat >

Notícies

Presentació del Programa d’atenció telefònica del Pla de prevenció del suïcidi a la Comissió de Psiquiatria

Anna Fontquerni, directora d'operacions del SEM, i Victor Pérez Solà, president del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, van presentar, el passat 8 de juliol, el funcionament del Programa d'atenció telefònica del Pla de prevenció del Suïcidi 061/ Salut Respon (PLAPRESC 2021-2025) a la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC. L'objectiu d'aquest programa és realitzar la detecció precoç del risc de suïcidi, la prevenció universal i la prevenció selectiva de risc en conductes suïcides, mitjançant la central de coordinació del 061/ Salut Respon, així com dur a terme les accions establertes als protocols d'actuació del CRS de seguiment, al cap de 30 dies, dels casos amb activació d'aquest codi.

La Taula de Salut Mental és la quarta especialització en l'atenció no presencial mèdica del 061-SEM, la qual s'ha sumat a l'atenció al pacient crític pediàtric, l'atenció al pacient crític adult i l'atenció al pacient fràgil. El nou programa es desenvolupa mitjançant una aliança amb 10 entitats proveïdores de serveis de salut mental del SISCAT, amb quatre entitats associades al CSC: Hospital Parc Taulí, Hospital Clínic, Hospital de Sant Pau i Parc Salut Mar.

Durant la reunió de la Comissió de Psiquiatria, es van presentar els primers resultats del funcionament del Programa d'atenció telefònica del PLAPRESC. Com a dades més rellevants, es va explicar que s'han activat 2 codis risc suïcidi i que, des de la taula de salut mental, s'han atès 234 consultes, el 65% de dones i el 35% d'homes. Les franges d'edat més demandants han estat les de 36-49 anys (22%), 18-25 anys (18%) i de 50-65 anys (18%)   

Des del SEM, es va traslladar que l'èxit del projecte requereix la complicitat, el compromís i la participació de les principals organitzacions amb serveis de psiquiatria de Catalunya, amb l'acord d'aliança estratègica i el pla funcional establert. També es va assenyalar que el programa serà avaluat i millorat en funció dels resultats a curt i mitjà termini.