El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir, ahir, la jornada tècnica de presentació del projecte 'Vivir mejor en casa', liderat per la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) i la Confederación Española de Organizaciones de Mayores (CEOMA). Finançat amb fons europeus Next Generation, aquest projecte pretén augmentar la qualitat de vida de les persones grans amb dependència, millorant l'atenció domiciliària i explorant les barreres que els impedeixen seguir vivint a la comunitat. Una part de la prova pilot es desenvoluparà a la Província de Barcelona, amb la col·laboració de cinc ajuntaments i un consell comarcal, tots ells associats al Consorci, i amb el suport de l'Agència Integrada Social i Sanitària (AISS).
El director general del CSC i president de la SEGG, José Augusto García Navarro, va ser l'encarregat de presentar els objectius de 'Vivir mejor en casa'. Segons va explicar, el projecte té un component preventiu, que es desenvolupa a Catalunya, el qual està dirigit a persones grans en situació de fragilitat i dependència que viuen al seu domicili, així com als seus cuidadors no professionals, per retardar la seva institucionalització. També té un component desinstitucionalitzador, que es desenvolupa a Navarra i que busca estudiar les variables i barreres existents perquè aquelles persones que vulguin deixar la residència puguin tornar a viure a la comunitat.
Des del vessant preventiu, el projecte està enfocat a incrementar i millorar l'atenció domiciliària per disminuir i retardar la institucionalització de persones en situació de dependència amb graus II i III. La prova pilot comptarà amb la participació de sis associats: els ajuntaments de Vilafranca del Penedès, Manresa, el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac i Barcelona, i el Consell Comarcal del Maresme. També compta amb el suport de l'Agència d'integració Social i Sanitària (AISS), en ser una iniciativa que va en la línia de l'atenció integrada sanitària i social, i centrada en la persona, que es treballa des de l'AISS.
El segon component del projecte, desenvolupat a Navarra, té com a objectiu preparar les persones grans que ja viuen a una residència i el seu entorn per tornar a la comunitat, proveint-les dels suports necessaris i adaptant els habitatges, des de la perspectiva desinstitucionalitzadora. La prova pilot d'aquest vessant desinstitucionalitzador tindrà lloc a dues residències públiques i compta, també, amb el suport del govern navarrès, amb els departaments de Salut i Drets Socials.
'Vivir mejor en casa' és un projecte de recerca i innovació, orientat a la modernització dels serveis socials. Tindrà un període d'implementació de tres anys i, per al seu desenvolupament, es comptarà amb tres investigadors de camp, dos gestors de casos i un assistent personal. També hi dona suport la Fundació Salut i Envelliment de la UAB per a l'estudi, aplicació d'instruments de valoració, recollida de dades i avaluació del projecte.