Actualitat >

Notícies

Assistim a la presentació del projecte de reconversió i transformació de l'hospitalització de llarga estada de salut mental

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va assistir, el passat 22 de juliol, a la presentació del projecte de reconversió i transformació de l'hospitalització de llarga estada de salut mental amb visió comunitària a Catalunya. L'acte, que va tenir lloc al CCCB, va comptar amb la participació del conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Joan Vegué; la presidenta de la Federació i Fundació Salut Mental Catalunya, Enriqueta Vidal Domènech, i la cap del Servei de Rehabilitació Psiquiàtrica de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Cristina Gisbert.

L'objectiu del projecte és afavorir la recuperació de les persones amb trastorns de salut mental severs perquè puguin dur a terme un projecte de vida en el seu entorn natural a la comunitat, amb plena autonomia i evitar la institucionalització a la llarga estada. Josep Maria Argimon va assenyalar que la iniciativa respon a "un deute històric" cap a les prop de 2.300 persones que estan ingressades en hospitals psiquiàtrics de llarga durada, perquè puguin recuperar la seva dignitat. L'aplicació d'aquesta reconversió progressiva dels recursos hospitalaris de llarga estada comporta, d'una banda, la seva transformació en més recursos comunitaris i, de l'altra, la millora dels serveis de rehabilitació hospitalària, segons va explicar el conseller de Salut.

Pel que fa a la reconversió de més recursos comunitaris, s'articularan i es posaran en marxa unitats funcionals de recuperació i projecte de vida, que pivotaran en els Centres de Salut Mental i el Servei de Rehabilitació Comunitària, formades per equips multidisciplinaris, d'atenció de proximitat i funcionament flexible en l'entorn natural. Aquests equips treballaran de manera integrada, segons el model assertiu comunitari, donant resposta integral a les necessitats de les persones.

La unitat funcional comptarà amb un programa de rehabilitació i recuperació per a persones amb trastorn mental greu i alta disfuncionalitat de nova creació al Servei de Rehabilitació Psicosocial i disposarà, també, d'un espai obert de suport, amb un horari ampli (de 9 a 19 h) i de lliure utilització, que té com a objectiu crear vincles relacionals, cobrir les necessitats bàsiques de la persona, millorar l'autocura i promoure els hàbits de vida saludable, fomentant, així, la seva autonomia. Es tracta d'impulsar intervencions més eficaces, que possibilitin mantenir a les persones afectades en el seu entorn de vida habitual.

Aquests serveis es començaran a posar en marxa el darrer trimestre de 2022, en cinc territoris pilot, que es dissenyaran conjuntament entre el CatSalut, els proveïdors sanitaris, les entitats i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut.

D'altra banda, es millorarà la resolució de la rehabilitació hospitalària intensiva per facilitar la recuperació funcional de les persones actualment ingressades i, en el moment de l'alta, assegurar l'acompanyament i el suport a la comunitat.