Actualitat >

Notícies

Desenvolupem un nou mètode de determinació del preu per a les licitacions de productes sanitaris

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha desenvolupat i incorporat en els seus expedients de compra pública de productes sanitaris un nou mètode de determinació del preu per fer front a l'actual volatilitat dels costos de les matèries primeres i l'energia. Es tracta d'un mecanisme que, junt amb la part fixa, introdueix una part variable i dinàmica en el càlcul del preu, la qual cosa redueix el risc a assumir per part de les empreses licitadores i garanteix, als centres sanitaris, pagar sempre a un preu de mercat.

Aquest mètode ha estat desenvolupat pel Servei Agregat de Contractacions Administratives (SACAC) del CSC, que actua com a central de contractació del sector sanitari concertat de Catalunya, en constatar que l'increment dels costos i la incertesa econòmica està provocant que molts expedients quedin deserts. "Fins i tot en alguns casos, les empreses adjudicatàries volen resoldre els contractes abans de la fi de la seva vigència, en considerar més rendible pagar la possible sanció que continuar prestant el servei", explica Paula Hors, advocada i directora del SACAC. Aquesta situació, que es dona actualment en molts dels procediments de compra pública, és especialment sensible en la compra pública sanitària, mitjançant la qual es proveeixen els hospitals i altres centres sanitaris per al desenvolupament de la seva activitat. "Existeix un grau d'incertesa tan elevat en el mercat que molts proveïdors prefereixen no presentar-se a les licitacions que s'estan publicant", assegura Hors.

El nou mecanisme incorporat pel CSC consisteix a determinar el preu dels productes licitats en expedients públics a partir d'una part fixa i una altra variable. La part variable es calcula sobre la base d'una fórmula que es referencia en índexs de preus d'energia, matèries primeres i transport, segons el tipus de producte, de manera que el preu del contracte és cert i conegut en tot moment pels licitadors i per les entitats contractants. "Aquesta fórmula pretén ser un mecanisme just i equilibrat que incentivi els proveïdors a participar en les licitacions", explica Ferran Cinca, coordinador de Compres i Logística del CSC.

D'aquesta manera, el nou mètode de fixació de preus del CSC permet ajustar els contractes públics als increments o decrements del mercat. "Encara que continua existint una part fixa que permet complir amb el principi de risc i ventura del contractista i donar seguretat jurídica a les compres sanitàries, la part variable adapta aquest risc a la realitat econòmica actual", assenyala Paula Hors. A més, aquesta fórmula també beneficia el comprador del sector públic: "Garanteix que, si els preus baixen, es pagarà a preu de mercat, alhora que afavoreix la concurrència d'empreses", assegura la responsable del Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC.

El primer expedient en el qual el CSC ha incorporat aquesta nova fórmula és el de compra de material d'hostaleria, on matèries primeres com la cel·lulosa, necessària per a la fabricació de productes com el paper, ha sofert una elevada fluctuació dels costos en els últims mesos. "Els bons resultats obtinguts amb aquest primer expedient ens permet comprovar la bona disposició del mercat per a la introducció d'innovacions en la compra pública sanitària, reinventant el treball de les organitzacions per cobrir les necessitats del sector sanitari", apunta Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC.

Amb l'objectiu que els centres sanitaris puguin seguir aprovisionant-se dins del marc legal, el Servei Agregat de Contractacions Administratives del CSC preveu continuar aplicant aquest nou mètode de determinació del preu "només en casos excepcionals i justificats, en els quals la volatilitat del preu sigui molt elevada". Els procediments de contractació pública es regeixen per la llei de contractes del sector públic (Llei 9/2017, de 8 de novembre) i segueixen l'esquema dissenyat el 2015 per la Llei de Desindexació de l'Economia Espanyola, que ha estat vàlid durant alguns anys. Però la pujada de preu de les matèries primeres i l'energia està dificultant enormement aquests procediments, per la qual cosa diferents agents del sistema sanitari advoquen per una actualització de la normativa actual. Des del CSC, en canvi, s'ha aconseguit trobar una solució dins del marc legal actual.