Actualitat >

Notícies

Abordem amb Economia i Hisenda la situació econòmica de les entitats sanitàries

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i les altres patronals del sector sanitari concertat vam reunir-nos, el passat 8 de setembre, amb el secretari general d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, i la directora general de Pressupostos d'aquest mateix Departament, Esther Pallarols, per exposar la difícil situació econòmica que estan vivint les entitats associades i abordar l'escenari pressupostari dels pròxims anys.

El president del CSC, Manel Ferré, i José Augusto García Navarro, director general, van manifestar la preocupació del sector per la sostenibilitat del sistema de salut i la viabilitat de les organitzacions sanitàries si no es compta amb el finançament suficient. Les patronals vam alertar, en aquest sentit, sobre les conseqüències de la retirada dels fons Covid-19 en un moment en què els centres encara pateixen els efectes de la pandèmia i necessiten, justament, els recursos per recuperar la capacitat diagnòstica i de tractament.

També vam fer referència a l'impacte de la incertesa pressupostària en la negociació col·lectiva. Tal com vam explicar als representants del Departament d'Economia i Hisenda, els centres necessiten estabilitzar les plantilles i reconèixer els professionals amb unes millors condicions laborals. Es va posar èmfasi, igualment, en la urgència de millorar el finançament per fer front a l'augment de la despesa vinculat a la pujada de preus de l'energia i les matèries primeres, a conseqüència de la guerra d'Ucraïna.

Jordi Cabrafiga i Esther Pallarols es van mostrar especialment sensibles amb la situació exposada i van remarcar que l'àmbit de la salut continua sent una prioritat per al Govern de la Generalitat. Sobre el pressupost global, els representants del Departament d'Economia i Hisenda no van voler avançar cap xifra, ja que, segons van assegurar, encara s'està negociant. Tanmateix, van comprometre's a defensar que aquesta xifra sigui tan elevada com sigui possible i ens van transmetre optimisme de cara als pressupostos de 2023.

Per part del CSC, vam voler insistir en les dificultats que estan travessant els nostres associats  i en la urgència de comptar amb un pressupost que permeti a les entitats planificar el present exercici. Així mateix, vam reiterar la nostra predisposició a col·laborar amb la  Generalitat per impulsar conjuntament les transformacions necessàries per a la reordenació del sector i contribuir, així, a la sostenibilitat del sistema sanitari.