Actualitat >

Notícies

Celebrem el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va aprofitar el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra el 10 setembre, per recordar la gravetat d'aquest problema de salut pública que té, també, un alt impacte social. Ho vam fer a través d'una infografia, difosa des de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib), i participant en la presentació organitzada pel Departament de Salut per donar a conèixer el telèfon d'atenció a la conducta suïcida.

L'acte va comptar amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, així com amb el coordinador del PLAPRESC i director de Salut Mental de l'Hospital Universitari Parc Taulí, Diego Palao, qui és, a més, coordinador de la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC. També va comptar amb la presidenta i fundadora de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents, Cecília Borràs, qui va ser l'encarregada de presentar l'experiència immersiva situada al passeig Marítim de Badalona.

L'experiència consisteix en una instal·lació que convida a descobrir històries relacionades amb la ideació suïcida a través dels testimonis de supervivents, familiars, entitats de suport i professionals sanitaris experts en salut mental. Unes frases dibuixades al terra guien els vianants cap a una estructura amb forma de cub que consta de 62 telèfons que representen els 62 intents de suïcidi que es produeixen a Catalunya cada setmana. 

En vint d'aquests telèfons es podrà escoltar una experiència envers el suïcidi que promourà que el visitant reflexioni des de perspectives diverses, ja que una de les principals problemàtiques del suïcidi és que continua sent tabú i, com a conseqüència, no se'n parla. 

En aquestes locucions han participat activistes d'Obertament, entitat que lluita contra l'estigma i la discriminació que pateixen les persones amb problemes de salut mental i de la qual el CSC forma part. A més, una de les parets d'aquest cub explica la informació més rellevant del telèfon del 061SalutRespon, posat en marxa el passat mes de juny. 

Tal com es recorda en la infografia elaborada per eib, pràcticament un milió de persones moren cada any al món per suïcidi, més de 3.500 a Espanya i més de 500 a Catalunya. Actualment, és la primera causa de mortalitat evitable en persones de 16 a 25 anys