Actualitat >

Notícies

El CSC celebra una Trobada de Salut Pública sobre l'alimentació saludable i sostenible

Sota el títol 'Alimentació, sostenibilitat i salut', el Consorci de Salut i Social de Catalunya va celebrar, el passat 15 de setembre, la tercera Trobada de Salut Pública d'enguany. La sessió, moderada per Josep Maria Pons, responsable de Relacions Institucionals i Programes de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), va comptar amb les ponències de Carles Xifrà, de Fundesplai; Pilar Ramos, de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), i Gemma Salvador, de l'ASPC. 

Carles Xifrà, director d'Innovació i Continguts de la Fundació Catalana de l'Esplai (Fundesplai), va presentar l'exposició 'Menja, actua, impacta' sobre l'alimentació sostenible i saludable, on es plantegen cinc grans reptes: el malbaratament alimentari, la necessitat de disminuir el consum proteïna animal, la importància del consum de productes de proximitat i temporada, la reducció dels envasos, i la relació entre ultraprocessats i salut. El ponent també va compartir el projecte 'Menjar canvia el món', una proposta educativa pel dret a l'alimentació saludable i sostenible, on aquesta es converteixi en palanca de canvi.

La segona intervenció va ser a càrrec de Pilar Ramos, tècnica de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que va explicar la iniciativa 'Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Saludable 2021'. L'objectiu del projecte va ser situar les polítiques alimentàries al centre de l'agenda política i social de la ciutat, promovent més de 90 projectes i 200 activitats. Entre les accions principals va destacar les relacionades amb la promoció de dietes saludables i sostenibles, amb la distribució i comercialització d'aliments de proximitat i, també, amb l'impuls a la transició agroecològica.

Finalment, Gemma Salvador, dietista-nutricionista de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, va presentar '2021 Any internacional de les fruites i verdures: Salut i Sostenibilitat', que va tenir com a propòsit sensibilitzar i empoderar a la ciutadania i als professionals sobre els beneficis de l'increment del consum sostenible d'aquests aliments. La ponent va afirmar que "un increment del consum de fruites i verdures, reduint els ultraprocessats i la carn, pot tenir un impacte positiu tant en la nostra salut, com en l'entorn".

El vídeo complet de la jornada i les presentacions dels ponents ja estan publicats.

Enllaços relacionats