Actualitat >

Notícies

El CSC celebra una nova sessió d’e-pitching sobre Big Data i prevenció primària de malalties

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va organitzar, el passat dia 11 d'octubre i en format virtual, el tercer e-pitching de l'any, que en aquest cas es va centrar en el Big Data aplicat a la prevenció primària de malalties. La trobada va comptar amb Alberto Zamora, director d'Innovació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

En la seva intervenció, Zamora va contextualitzar en quin punt es troba la posada en pràctica de solucions d'intel·ligència artificial aplicades al sector de la salut. Va explicar que el volum total de dades sanitàries equival a 25.000 petabytes i només se n'està utilitzant el 3%. La qüestió, però, tal com va indicar Zamora, no és només emmagatzemar, sinó tenir la tecnologia que permeti fer una anàlisi de les dades, els resultats de la qual poden aportar informació sobre hàbits de les persones, efectes secundaris de fàrmacs o permetre fer un diagnòstic precoç més acurat i, consegüentment, prescriure tractaments més eficaços. "No és el mateix tenir dades que tenir informació", va apuntar el ponent, que també va recordar la importància de vetllar per la protecció d'aquestes dades des d'una perspectiva ètica i que estigui dins la legalitat.

Alguns dels usos de la gestió de dades massives que va exposar Zamora, segons la seva experiència, van ser estratificar el risc d'ingrés i reingrés, fer intervenció des del domicili, la millora de la imatge cardíaca i del nivell dels electrocardiogrames, així com configurar un mapa de risc de la població.

Un cop finalitzada la presentació, va arribar el torn de les empreses, les quals van exposar diverses solucions que tenen com a base l'ús del Big Data. Aquestes iniciatives es poden conèixer a través de la plataforma coNNecta CSC, l'espai de trobada entre empreses que ofereixen solucions innovadores i capacitats cientificotècniques, i les necessitats de les entitats associades al CSC.

Enllaços relacionats