Actualitat >

Notícies

Joan Vegué, a la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC

El director del Pla director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut, Joan Vegué, va participar, el passat 7 d'octubre, a la Comissió de Psiquiatria i Salut Mental del CSC. Durant la reunió, va traslladar les conclusions de la Jornada de reflexió del Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions i va donar més detalls del Pla d'acció de reordenació de la llarga estada psiquiàtrica.

En relació amb el primer punt, va destacar les quatre línies de treball prioritzades, que són: com avançar en l'assistència de qualitat i basada en els drets de les persones, com aprofundir en la manera de fer efectiva l'atenció comunitària i de proximitat en el territori, com fer més efectives, també, les pràctiques que es realitzen i, finalment, establir estratègies pel que fa als equips professionals, per revertir la situació deficitària actual.

Quant al Pla de reordenació de llarga estada psiquiàtrica, va voler destacar les cinc experiències pilot que es preveuen posar en marxa aquest any en els territoris de major incidència en ingressos d'alta complexitat, que és on actualment es troben els llits de llarga estada. Es pretén reforçar l'àmbit comunitari, de manera que els equips PSI  actuïn com a agents integradors del procés terapèutic, i potenciar el servei de rehabilitació comunitària, així com habilitar espais oberts, com el que està funcionant a la Xarxa de salut mental de Girona (IAS), per promoure que les persones visquin integrades en la seva comunitat.

Vegué també va posar de manifest que cal abordar la necessitat de disposar de més suport residencial i en l'habitatge per a aquests pacients més complexos, tot i que són serveis que es gestionen des del Departament de Drets Socials. Segons va explicar, es pretén avançar en aquestes línies en el marc de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària.