Actualitat >

Notícies

El SEPPS analitza el procés participatiu com a estratègia de millora de la coordinació clínica en serveis de salut de Bogotà

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, en col·laboració amb la Universitat del Rosario, a Colòmbia, ha publicat un article a la revista Journal of Health Services Research and Policy. Elaborat en el marc del projecte Equity-LA i sota el títol Implementing joint training sessions of general practitioners and specialists aimed at improving clinical coordinatión in Colombia: Contributions from participatory action research, l'article analitza la contribució dels processos d'investigació-acció participativa (IAP) en el disseny de sessions de capacitació conjuntes com a estratègia per millorar la coordinació clínica entre metges d'atenció primària i hospitalària en una xarxa de serveis de salut a Bogotà. Les conclusions de l'estudi es basen en l'avaluació qualitativa del procés des del punt de vista dels participants en l'experiència: metges i comandaments.

Els resultats mostren com el procés participatiu en el disseny i implementació de les sessions de formació conjuntes de metges d'atenció primària i hospitalària va conduir a un major coneixement i sensibilització dels problemes de coordinació clínica i va ajudar a adaptar les sessions al context sanitari local. El lideratge del grup motor local i el mètode participatiu van actuar com a facilitador, mentre que les interrupcions en el suport institucional, per canvis en la gerència i les diferencies en la implementació del mètode van limitar la seva implantació.

L'estudi aporta informació sobre la contribució d'un procés d'investigació-acció participatiu en el disseny i l'aplicació de sessions de formació conjunta per a millorar la coordinació clínica. Els resultats poden servir de base per al desenvolupament de processos similars en altres sistemes sanitaris.

Signen l'article Heisel Gloria León-Arce, Josefina Chávez i Amparo Mogollón (Universitat del Rosario) i Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez (Consorci de Salut i Social de Catalunya). L'article ha estat elaborat com a part de la tesi doctoral de la Gloria León, en el marc del projecte Equity-LA II: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina, projecte col·laboratiu finançat per la Unió Europea, liderat pel Servei d'Estudis del CSC, amb participació d'institucions de vuit països: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Universidad del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai).