Actualitat >

Notícies

El professionalisme a la infermeria, eix d’una nova sessió tècnica del CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat dijous 20 d'octubre, una nova sessió tècnica, en aquesta ocasió, sota el títol Professionalisme de la infermera i l'experiència a Catalunya. La sessió, moderada per Xavier Arrebola, adjunt a la direcció d'infermeria de l'Hospital de Palamós, va comptar amb la participació de Meritxell Cucala, infermera doctoranda; Lena Ferrús, professora i coordinadora de recerca (projecte IPA.CAT) de la Càtedra de Direcció, Gestió i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Albert Monterde, director d'Infermeria de Badalona Serveis Assistencials.

L'objectiu de la trobada va ser debatre sobre el professionalisme a la infermeria, en quin estat es troba, quines són les seves vies de millora i com una bona preparació de la professió beneficia no només els pacients, sinó també el sistema. La primera a participar va ser Meritxell Cucala que, en la seva intervenció Estat de coneixement del concepte de professionalisme de les infermeres, va repassar els orígens del professionalisme a la infermeria. Segons va apuntar, el concepte de professionalisme va aparèixer per primera vegada als anys trenta del segle XX i, aplicat al cas de la infermeria, encara no compta amb una definició concreta. Cucala va explicar que "els principals atributs del professionalisme són l'ús d'organitzacions professionals com a referents principals, la vocació de servei públic, l'autonomia, creure en l'autoregulació i el sentit de crida que presenta el compromís amb la professió". Segons va indicar, "s'han d'impulsar iniciatives i estratègies per posar el focus en el professionalisme de les infermeres".

A continuació, va arribar el torn de Lena Ferrús, amb Projecte IPACAT. Valor afegit de les infermeres de pràctica avançada. Ferrús va destacar el valor afegit que suposa comptar amb infermeres de pràctica avançada o també conegudes com d'atenció directa. Les IPA són aquelles infermeres que a més disposen d'una formació addicional, una base de coneixements experts, habilitats per prendre decisions complexes i competències clíniques per desenvolupar una pràctica ampliada de la infermeria. "Són referents d'altres professionals i excel·lents educadores terapèutiques" va afirmar Ferrús, que va concloure recordant que les IPA "contribueixen a l'eficiència i la sostenibilitat del sistema de salut, i la seva implantació és una bona mesura per fer-lo més eficient".

Finalment, va arribar la intervenció d'Albert Monterde, director d'Infermeria de Badalona Serveis Assistencials, amb la ponència Experiència amb l'equip infermer. Monterde va afirmar que el professionalisme és un valor indiscutible. "L'entenem com la necessitat d'implementar les competències de les infermeres i el compromís amb la ciutadania i la professió", va assenyalar.

El vídeo complet de la sessió ja està disponible.