Actualitat >

Notícies

Participem en el seminari 'Hacia un diagnóstico más temprano del cáncer', a Xile

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el passat 3 de novembre, en el seminari Hacia un diagnósitco más temprano del cáncer. A la trobada, organitzada per la xarxa del Servei de Salut Metropolità del Nord de Xile en col·laboració amb l'Escuela de Salut Pública de la Universitat de Xile, María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, del Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, van presentar els resultats preliminars de l'estudi l'EquityCancer-LA a Xile sobre barreres en l'accés al diagnòstic precoç.

La xarxa del Servei de Salut Metropolità Nord de Xile i  l'Escuela de Salud Pública de la Universitat de Xile, sota el lideratge de la Dra. Pamela Eguiguren, desenvolupen el projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer: una investigació operativa en diferents sistemes de salut a Amèrica Llatina, EquityCancer-LA, finançat per la Unió Europea, liderat pel CSC i en què participen institucions de set països.

El seminari es va iniciar amb la intervenció del Dr. Mass i el Dr. Arteaga, directors del Servei de Salud Norte i de l'Escuela de Salut Pública. Tot seguit, la Dra. Ana María Ciudad, subdirectora mèdica assistencial integrant del Comitè Conductor Local del projecte EquityCancer-LA a Xile, va inaugurar el seminari i va donar pas a la directora del SEPPS, María Luisa Vázquez, que va fer la presentació del projecte internacional.

A la primera taula rodona,  els investigadors del projecte EquityCancer-LA de la Universitat de Xile, Álvaro Besoin i Isabel Guzmán, van analitzar les opinions dels pacients, professionals i gestors sobre l'accés  al diagnòstic de càncer en pacients adults a la xarxa SSMN de Xile i el Dr. Barahona, referent oncològic del Complejo Hospitalario San José, va analitzar la llista d'espera oncològica a la xarxa.

A la segona taula, la Dra. Zuny Valenzuela, referent del Pla de Càncer i directora del servei de salut Metropolitano Norte, va presentar l'estratègia per al diagnòstic precoç del càncer a la xarxa SSMN, metre que la Dra. Pamela Eguiguren va analitzar les condicions per a introducció de la intervenció de diversos components (formació de l'AP, informació al pacient i circuit ràpid de diagnòstic) per al diagnòstic precoç del càncer a la xarxa SSMN. Va tancar la taula la Dra. Isabel Abarca de l'INCANCER, que va presentar l'experiència amb sessions clíniques virtuals entre metges d'atenció primària i hospitalària.

Al final de la sessió, al torn de precs i preguntes, es va obrir un debat en què diversos professionals del Servei de Salut Metropolità Nord de Xile van deixar constància de la importància del projecte EquityCancer-LA per a millorar la detecció precoç del càncer en els serveis sanitaris del país.