Actualitat >

Notícies

El CSC, al I Congrés de Gestió Clínica i Sanitària

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar en el I Congrés de Gestió Clínica i Sanitària, que, sota el lema Més valor, va congregar més de 850 professionals a Sitges, els passats 3 i 4 de novembre. El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va intervenir a la taula Per un nou marc d'avaluació i contractació de serveis basats en el valor de la salut, i les àrees de Farmàcia i del Medicament, Responsabilitat Social i Protecció de Dades van presentar-hi, conjuntament, un e-pòster.

El Dr. García Navarro va iniciar la seva intervenció assenyalant que, en els últims vint anys, s'han realitzat avenços molt significatius en l'atenció i els tractaments i, en canvi, no s'han produït les transformacions necessàries pel que fa a la provisió de serveis. Segons el director general del CSC, la palanca de canvi en aquest àmbit ha de ser el sistema de pagament basat en el valor.

En aquest sentit, va explicar que cal repensar el sistema sanitari i organitzar-lo en funció del pacient i la patologia a tractar, incorporant la visió dels clínics, "perquè ens ajudin a identificar aquelles pràctiques que aporten valor". També va fer referència al paper dels sistemes d'informació a l'hora de potenciar sistemes de pagaments centrats en el valor i a la necessitat d'anar cap a un model de "competició", que potenciï els millors i promogui l'especialització. El director general del CSC també va assenyalar que "tot allò que sigui innovador i disruptiu s'hauria de poder finançar directament".

Per acabar, va advertir que aquestes transformacions requereixen "valentia i voluntat política", tot assegurant, al mateix temps, que "a Catalunya tenim una bona base per poder dur-les a terme". El Dr. García Navarro va concloure la seva intervenció a la taula Per un nou marc d'avaluació i a contractació de serveis basats en el valor de la salut posant exemples de bones pràctiques en l'àmbit internacional.

Per la seva part, les àrees de Farmàcia i del Medicament, de Responsabilitat Social i de Protecció de Dades del CSC van presentar l'e-pòster 'Desenvolupament i implantació d'un Codi de bones Pràctiques en l'àmbit de Farmàcia i del Medicament'. Aquest document, que es va exposar vinculat amb la taula Competències directives i lideratges professionals basats en l'ètica, pretén ser una guia per a les interaccions entre els professionals del CSC i els de la indústria, en el marc de la transparència i d'acord amb la missió, visió i valors institucionals.

Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS), el Congrés es va dividir en sis àrees temàtiques: l'experiència del pacient; la contractació de serveis; les competències directives per a un lideratge professional i ètic; la transformació digital de les organitzacions; els serveis per l'atenció als pacients més complexos, i el futur de les infraestructures sanitàries.

Al voltant d'aquests sis eixos temàtics, també es van presentar 36 experiències seleccionades com a punteres que s'estan aplicant al sistema de salut de Catalunya. Al final del Congrés, es van premiar sis d'aquestes experiències, entre les quals figuren dos projectes d'entitats associades al CSC: 'Com generar una Unitat d'excel·lència en diabetis', de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i 'Lideratges orientats a persones i competències directives en comandaments', del Centre MQ Reus. A més, l'esdeveniment va comptar amb les conferències de Genís Roca, expert en Internet; Pim de Morree, fundador de Corporate Rebels; Xavier Marcet, referent en lideratge ètic, i Sarah Reed, de Nuffield Trust.

La intervenció del director del CSC, José Augusto Navarro, es pot recuperar seguint aquest enllaç.