Actualitat >

Notícies

El CSC reflexiona sobre les experiències i lliçons apreses durant la pandèmia a una nova Trobada de Salut Pública

Sota el títol 'Experiències de la salut pública local durant la pandèmia: lliçons apreses', el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el 10 de novembre, una nova Trobada de Salut Pública. La sessió, moderada per Palmira Borràs, directora de l'Àrea Associativa del CSC, va comptar amb les ponències de Sonia Chavero, cap de la Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública, del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona; de Maribel Pasarín, directora de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, i de Divina Farreny, assessora del Departament de Presidència de la Diputació de Lleida.

En la seva intervenció, Sonia Chavero va presentar els 'Plans de contingència municipals de salut pública: una eina per a la pandèmia i futures emergències', uns documents resultants de la situació excepcional viscuda per la COVID-19 en l'àmbit municipal. Tal com va explicar Chavero, ara els ajuntaments disposen de plans de contingència per millorar la capacitat de reacció i adaptació, i mantenir els serveis bàsics davant qualsevol nou repte derivat d'emergències sanitàries. "Els plans permeten tenir capacitat de reacció i adaptació, garantint el funcionament dels serveis de salut", va indicar Chavero, que també va destacar la importància de la millora de la coordinació i del treball en xarxa.

La segona ponència va anar a càrrec de Maribel Pasarín, amb 'Desigualtats en la COVID-19 a Barcelona i intervencions per reduir-les'. També en representació en Davide Malmusini, director dels Serveis de Salut de l'Ajuntament de Barcelona que no va poder assistir finalment a la jornada, Pasarín va afirmar que, des de l'inici, el consistori va crear un grup amb mirada territorial per abordar les desigualtats. La directora de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, va explicar que es va crear una web específica amb indicadors socioeconòmics i mapes, i que es va posar especial atenció en la cobertura vacunal per eixos de desigualtat, cosa que va ajudar a gestionar de manera més eficient els recursos en funció d'aquests mapes i indicadors.

La darrera intervenció va anar a càrrec de Divina Farreny que, amb 'Lliçons apreses i bones pràctiques en la intervenció comunitària en salut pública durant la pandèmia a Lleida', va fer un repàs de les bones pràctiques locals que es poden extreure de la pandèmia en temes de Salut Pública i temes més transversals, com el treball interadministratiu, intersectorial i la mobilització de recursos públics des d'una visió aplicada. Farreny, que va participar de manera telemàtica, va afirmar que es van crear aliances en l'àmbit interadministratiu i intersectorial per a la millora de la gestió. Farreny va destacar la importància de l'anticipació i la proactivitat, així com la gestió de la informació.

Podeu veure el vídeo complet de la jornada aquí.