Actualitat >

Notícies

El CSC coorganitza el I Congrés d'Igualtat i Recursos Humans de Serveis Públics de Salut

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va ser una de les entitats organitzadores del I Congrés d'Igualtat i Recursos Humans de Serveis Públics de Salut, impulsat per la Direcció de Persones de l'Institut Català de la Salut (ICS) i que va tenir lloc entre els dies 9 i 11 de novembre a Barcelona. L'objectiu de l'esdeveniment, que va reunir més de 200 professionals, era generar un espai de reflexió i trobada entre els i les principals responsables de direcció i gestió de Recursos Humans i Igualtat de l'àmbit sanitari estatal, amb la voluntat de compartir i analitzar els reptes als quals s'enfrontarà el sector sanitari en un futur pròxim. Així, es va debatre entorn d'aspectes com la flexibilitat laboral, el benestar emocional dels i les professionals, les polítiques d'igualtat o el lideratge en femení en un sector tan feminitzat com el sanitari.

El Congrés es va iniciar amb la taula 'Desenvolupament professional', moderada per la directora executiva de la patronal CAPSS del CSC, Pilar Rol. La taula va comptar amb la participació de Jordi Serrano, fundador de l'observatori independent Future For Work Institute, que va presentar la ponència 'Explorant el futur del desenvolupament professional'. Seguidament, van intervenir-hi Jordi Calaf, responsable del Centre de Competències Tècniques de Recursos Humans de l'ICS, amb 'Pensem en desenvolupament, fem-lo TIC', i Òscar Dalmau, gerent d'Unió Consorci Formació (UCf), amb 'L'aprenentatge en el desenvolupament professional'. Per acabar, Lluís Gamell, adjunt a la Direcció de Gestió i cap de Recursos Humans de l'Institut Català d'Oncologia, va exposar 'Desenvolupament professional, una visió optimista!'. En aquest sentit, Pilar Rol va apuntar que "encara queda molta feina per fer i ens trobem en un entorn canviant". "Però els que ens dediquem a aquesta feina som idealistes i mirem el futur amb optimisme", va assegurar. 

El Congrés va posar en evidència que la generació d'un clima de diàleg i debat han de portar a la cocreació d'una visió de futur per a la gestió de persones, amb què s'afrontin els reptes de les organitzacions de salut. Precisament, tal com va destacar Xavier Corbella, cap de Serveis Mèdics del Futbol Club Barcelona, el lideratge implica més que dirigir una organització o un equip. Per a ell, "la missió d'un líder ha de ser passejar-se pels passadissos, observar, parlar amb la gent, escoltar-la i entendre-la. Dirigir és escoltar, resoldre amb les opinions de cadascuna de les persones que formen l'organització".

Des de la perspectiva del lideratge en femení, la xef catalana Carme Ruscalleda va exposar les claus per fer-se un lloc en un món tan masculinitzat com el de l'alta cuina: "Per ser una bona líder has de conèixer bé la feina. No pots encarregar una feina si tu no saps fer-la, perquè no saps quina càrrega implica". En aquesta mateixa línia, la directora gerent de l'ICS, Yolanda Lejardi, va destacar que "el lideratge en femení té a veure amb els nous atributs que s'afegeixen al lideratge, però són per a tothom i, sobretot, són necessaris per abordar els reptes actuals".

Durant el Congrés, també es va evidenciar la rellevància dels departaments de Recursos Humans/Persones en la construcció i el funcionament de les organitzacions en moments clau, com han estat la pandèmia i la situació actual de postpandèmia.

Per part del CSC, a més de Pilar Rol hi van assistir José Augusto García Navarro, director general del CSC, i Marta Moles, responsable de Responsabilitat Social, qui també va formar part del comitè científic d'Igualtat del Congrés.

El I Congrés d'Igualtat i Recursos Humans de Serveis Públics de Salut és el primer que se celebra en l'àmbit estatal. Ha estat promogut i organitzat per les entitats públiques de salut de Catalunya i motivat per la necessitat de compartir experiències de recursos humans, després de les diferents modificacions normatives com són l'Estatut marc, l'estabilització de plantilles, els plans d'Igualtat, l'administració electrònica o els canvis derivats de la transformació digital.