Actualitat >

Notícies

El CSC defensa una normativa específica en compra pública del sector sanitari

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que actua com a central de contractació del sector concertat a través del seu Servei Agregat de Contractacions Administratives (SACAC), ha defensat, a través d'un comunicat de premsa, el desenvolupament d'una normativa específica en compra pública sanitària. Aquesta nova normativa, segons el CSC, hauria d'introduir mecanismes per gestionar la inflació i l'increment de costos dels productes en els contractes, així com dotar d'agilitat i eficàcia els procediments de compra duts a terme per les organitzacions del sector salut. "La pujada de preus de les matèries primeres i de l'energia estan dificultant enormement aquests procediments, per la qual cosa es fa necessari trobar solucions dins del marc legal o desenvolupar un marc regulador propi", explica Paula Hors, advocada i directora del SACAC.

En aquest sentit, el CSC considera que la reforma de la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris plantejada pel Ministeri de Sanitat representa una oportunitat per adequar els processos de compra pública a la idiosincràsia del sector sanitari i aportar valor al procés assistencial. "La reforma pot crear un marc específic per la compra de medicaments, encara que la problemàtica de la compra pública sanitària va molt més allà dels fàrmacs", explica Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC. Des de l'entitat, també es posicionen respecte a diferents veus del sector que reclamen desregular la compra pública. "Eliminar els processos de contractació amb l'argument de donar més eficiència al sistema no és una solució, i podria suposar renunciar a eines eficaces en la gestió del medicament", assegura Guiu. "S'haurien d'optimitzar els processos actuals perquè aquests puguin aportar valor i exerceixin realment d'eina de racionalització de la despesa pública."

De fet, el CSC fa anys que inclou la innovació en la compra pública en el sector sanitari, com les licitacions per indicació de medicaments, o incorporant solucions capdavanteres dins del marc de la Llei de contractes del sector públic per fer front a la nova conjuntura econòmica. En aquest sentit, en una recent licitació de material d'hostaleria, es va incorporar una fórmula per determinar el preu amb una part variable inclosa en aquest, calculada en funció dels índexs d'energia, matèries primeres i transport. Així mateix, el CSC va ser la primera central de contractació a utilitzar els Sistemes Dinàmics d'Adquisició en la compra de medicaments i productes sanitaris. "La innovació en els processos de compra ens permet aportar valor en els processos d'adquisició i selecció de medicaments dels hospitals i, en qualsevol cas, alinear-los amb les estratègies de política farmacèutica de Catalunya", apunta el director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC.

Des del CSC també s'ha apostat, en els últims anys i d'acord amb la legislació de contractació pública, per la introducció de criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental en els contractes de compra de medicaments, productes sanitaris i material no sanitari. "La contractació pública estratègica en l'àmbit sanitari es pot contextualitzar en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i exerceix un lideratge en relació a les polítiques per a la sostenibilitat social i ambiental", explica Paula Hors.