Actualitat >

Notícies

Èxit del seminari Intervencions per a la millora de l’accés al diagnòstic precoç de càncer a Europa i Llatinoamèrica, coorganitzat pel CSC i la UCh

Més d'un centenar de professionals dels serveis de salut i acadèmics van assistir presencialment al seminari Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos de Llatinoamèrica i Europa, celebrat el passat 15 de novembre a Santiago de Xile. La sessió, que va ser organitzada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Chile (UCh), va tenir com a objectiu analitzar les experiències desenvolupades a Xile i Europa sobre la implementació d'intervencions integrades dirigides a la millora del diagnòstic precoç del càncer. A més de les experiències nacionals i internacionals, es van presentar resultats de l'EquityCancer-LA.

Les investigadores principals i coordinadores del projecte EquityCancer-LA, María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, del Servei d'Estudis del CSC, que van intervenir en la segona part de la sessió, van fer una presentació general del projecte, l'objectiu del qual és avaluar l'efectivitat contextual de la implementació d'una intervenció d'atenció integrada en la millora del diagnòstic del càncer a Xile, Colòmbia i Equador. La taula rodona es va centrar en la presentació dels resultats de l'anàlisi de les condicions per a la implementació de la intervenció d'atenció integrada per al diagnòstic precoç del càncer. A continuació les investigadores principals de Llatinoamèrica; Pamela Eguiguren de la Universitat de Xile, Amparo Mogollón de la Universitat del Rosario, i Mauricio O'Byrne de la xarxa d'intervenció i Ana Lucía Torres de la Pontifícia Universidad Católica de Equador, van presentar els resultats de les anàlisis, mitjançant discussions amb els agents principals de les xarxes. En els tres països, es va considerar els components de la intervenció adequats, però també la necessitat d'adaptació als contextos i potser velocitats diferents.

La jornada va ser inaugurada per María Soledad Martínez, responsable de la divisió d'Atenció Primària en el Ministeri de Salut de Xile, i el Dr. Oscar Arteaga, director de l'Escuela de Salud Pública de la UCh. A continuació, el Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya, va reflexionar sobre els aprenentatges del programa de diagnòstic ràpid del càncer implementat a Catalunya, un projecte de referència considerat un model d'èxit, únic i accessible que, gràcies al suport polític, va millorar la coordinació entre atenció primària i hospitalària.

Tot seguit, Signe Smith, investigadora principal del projecte per la Universitat de Copenhaguen, va presentar com els mitjans van influir en la introducció del circuit de diagnòstic del càncer al seu país, i va destacar com a resultats la reducció en el temps de diagnòstic i la millora en la supervivència, malgrat no reduir l'estadi del càncer.

Finalment, Isabel Abarca, investigadora, de l'Institut Nacional del Cáncer de Chile i també investigadora del projecte, va presentar els resultats de les consultories virtuals entre atenció primària i hospitalària per accelerar el diagnòstic del càncer en el Servei de Salut Metropolità Nord, i que va ser l'adaptació de la intervenció desenvolupada pel precursor Equity-LA II.

Aquest seminari forma part de les accions per a la disseminació del projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020, GA 965226). El seminari també va comptar amb la col·laboració de la Universitat del Rosario, Pontíficia Universitat Catòlica del Equador, Universitat de Copenhagen, la Fundació Sant Joan de Déu de Barcelona i la Universitat Nova de Lisboa.

La gravació de la sessió es pot veure aquí.