Actualitat >

Notícies

Assistim a la compareixença del conseller Campuzano a la Comissió de Drets Socials

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha assistit, avui, a la compareixença del conseller Carles Campuzano a la Comissió de Drets Socials al Parlament de Catalunya. El conseller ha explicat que la prioritat del Departament és "abordar els problemes estructurals del sistema social català" i ha citat, entre les principals línies d'actuació, la reducció de les llistes d'espera en els àmbits de la discapacitat i la dependència, i la posada en marxa de 13 unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals (Barnahus). També ha fet referència a l'increment de les tarifes, que ha de contribuir a la millora de les condicions dels professionals. 

En el decurs de la seva compareixença, el conseller ha anunciat que les properes setmanes es farà efectiu l'increment de tarifes dels serveis dels àmbits de la dependència, la discapacitat, la salut mental, la infància i l'adolescència, l'acolliment i l'adopció, l'atenció precoç, el suport a l'autonomia, les drogodependències, VIH/sida i les tuteles. "L'increment d'un 3% de l'import que destinem als serveis d'atenció a les persones suposarà una inversió directa en les condicions laborals de les professionals", ha detallat. 

Aquest és l'acord al qual va arribar el Govern amb una dotzena de patronals representants de les entitats proveïdores de la xarxa de serveis socials d'atenció pública, entre les quals el CSC. Tal com ha recordat Campuzano, l'augment en les tarifes serà retroactiu des de l'1 de gener del 2022 i representarà una inversió de 45 milions d'euros per part de la Conselleria. Pel que fa a les 72 subvencions directes que les entitats tenen pendents de cobrar pels sobrecostos de la Covid-19, el titular de Drets Socials ha avançat que es resoldran abans de Nadal.

El conseller també ha explicat que un dels objectius prioritaris del Departament és aprovar un pla de xoc que redueixi les llistes d'espera en els àmbits de la discapacitat i la dependència. "A Catalunya, les persones de més de 65 anys avui representen el 19% de la societat. El 2030, 1 de cada 4 catalans estarà en aquesta franja d'edat. Aquesta dinàmica demogràfica necessàriament comportarà una reflexió en l'àmbit estatal i català per gestionar unes necessitats que creixeran i a les quals voldrem donar garanties en l'àmbit de la salut, les pensions i les cures de llarga durada o atenció a la dependència", ha apuntat Campuzano. En aquest sentit, ha explicat que el pla de xoc té com a objectius, entre altres, millorar els sistemes d'informació i gestió d'expedients; avançar cap a un tràmit únic; posar ordre a les discrepàncies entre les xifres del Departament i les de l'Imserso pel que fa a persones sol·licitants i beneficiàries, i cercar la complicitat del món local amb una planificació territorial més concreta.

Segons el conseller Campuzano, el pla de xoc inclourà un increment de places residencials i d'atenció diürna per a gent gran, que enguany serà de 800. "Una xifra que esperem poder continuar augmentant significativament a l'espera de l'aprovació de pressupostos", ha anunciat . Pel que fa al finançament, el conseller ha assegurat que "ens cal articular un sistema d'atenció a la dependència del segle XXI, orientat a les necessitats de les persones. Aquesta tasca no pot recaure econòmicament gairebé en exclusiva en la Generalitat, com passa avui". En aquest sentit, ha recordat l'infrafinançament de la dependència per part de l'Estat espanyol, que "des de l'aprovació de la LAPAD aboca la responsabilitat i la sostenibilitat financera a Catalunya".

D'altra banda, Campuzano ha anunciat que, durant el 2023, el Departament preveu que estiguin en funcionament arreu del territori 13 unitats integrades d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals, els serveis Barnahus. Campuzano ha explicat que els fons Next Generation EU serviran per construir els equipaments que prestaran aquest servei, "però qualsevol obra pública vol temps i no podem condicionar a un calendari de licitació l'atenció als nens i nenes que han patit abusos. Per això ubicarem en espais provisionals els serveis Barnahus".