Actualitat >

Notícies

El sotsdirector del CatSalut, a la Comissió de Gestió Salut i Permanent

Alfredo García, sotsdirector del Servei Català de la Salut, va assistir, el passat 14 de desembre, a la Comissió de Gestió Salut i Permanent del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), òrgan de participació del qual va formar part des de l'any 2016, com a director gerent del Consorci Sanitari de Terrassa. Durant la seva intervenció, va repassar els principals reptes del CatSalut i va demanar a les entitats associades treballar conjuntament per dur a terme les reformes necessàries.

El recentment nomenat sotsdirector del CatSalut va iniciar el seu discurs explicant quins són els reptes del sistema sanitari a curt termini. Va assenyalar que cal tornar a la normalitat assistencial en l'actual etapa postpandèmica i recuperar tant l'accessibilitat als serveis de salut com la capacitat diagnòstica i de tractament, reduint les llistes d'espera. En aquest sentit, va anunciar que el CatSalut està treballant en un pla per millorar l'accessibilitat, adaptat a la realitat de cada territori, i prenent mesures per fer front a l'augment de la demanda, derivat de les infeccions respiratòries agudes (grip, Covid-19 i altres virus).

Pel que fa al finançament, Alfredo García va afirmar que un dels objectius és consolidar els fons Covid-19 al sistema. També va apuntar que cal abordar el problema de manca de professionals i la millora de les seves condicions, per aconseguir que el nostre sistema sanitari sigui atractiu per treballar-hi. Això, segons va indicar, va molt lligat a la negociació del Conveni del SISCAT, a la qual va dedicar bona part de la seva intervenció.

El sotsdirector del CatSalut va afirmar que tenim "una oportunitat històrica" per acordar un nou conveni col·lectiu i va voler remarcar el treball que s'està duent a terme, conjuntament amb les patronals, per assolir el finançament necessari del Departament d'Economia i Hisenda, i fer una proposta que permeti a les entitats fer front als increments retributius pactats. En aquest sentit, va dir que es preveu un increment de les tarifes que contempli, també, el finançament de la retribució variable per objectius (DPO) per poder-la desvincular de l'equilibri econòmic i financer, dins de la negociació actual, així com les altres millores de l'acord del nou conveni.

A més d'aquests reptes a curt termini, Alfredo García va assenyalar la necessitat de reordenar el sistema per abordar els problemes d'accés als serveis i a les noves tecnologies que continua patint part del territori, facilitant el treball conjunt entre els més de 300 proveïdors que configuren el SISCAT. "Les aliances estratègiques són un bon instrument, però cal abordar-les des del sistema, potenciant-les, finançant-les i estimulant-les des del CatSalut", va assegurar. En aquest sentit, va dir que el sector necessita comptar amb mecanismes jurídics que facilitin aquestes aliances entre proveïdors molt diversos.

El representant del CatSalut també va esmentar, entre els principals reptes, la millora de la continuïtat assistencial, facilitant la coordinació entre els diferents nivells d'atenció. Així mateix, va dir que cal fer evolucionar el sistema de contractació i finançament, basant-lo en els resultats i l'aportació de valor, tot i que, segons va indicar, es tracta d'una línia en la qual és difícil avançar i que s'ha de treballar conjuntament amb tots els agents del sistema.

Alfredo García va acabar la seva intervenció demanant la col·laboració de tots i totes les presents i al Consorci de Salut i Social de Catalunya per abordar aquests reptes i reformes, així com per fer propostes que aportin millores. "Compartim l'objectiu d'avançar cap a un sistema sanitari robust, adequadament finançat i atractiu per als professionals", va concloure.