Actualitat >

Notícies

Participem en el Grup de Treball d'Anàlisi de l'Impacte de la Covid-19 en les Residències del Parlament

Victòria Coll, directora executiva de l'Àrea d'Envelliment i Benestar (eib) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), va participar, el passat 16 de desembre, en el Grup de Treball d'Anàlisi de l'impacte de la Covid-19 en les residències del Parlament de Catalunya. Coll va fer un repàs de com la Covid-19 va impactar en els centres assistencials i com el CSC, entre altres organitzacions, va aportar estratègies per poder donar resposta a nous reptes, als quals el sistema d'atenció social i de salut no s'havia enfrontat mai.

Tal com va explicar Victòria Coll en la seva intervenció, "el moment de l'inici de la pandèmia va ser com una pel·lícula de terror; no teníem eines." En aquest context, el CSC va fer una anàlisi de la situació per poder detectar tot allò que no funcionava. "A l'inici de la pandèmia, la informació era contradictòria, dispersa i poc concreta, amb protocols canviant constantment i complexos d'interpretar. Les polítiques d'aïllament de salut pública no es van consensuar amb les necessitats assistencials i això va tenir conseqüències per a les persones que viuen en residències", va indicar Coll, que també va posar en relleu la tasca que va fer el CSC aportant professionals sense experiència. Gràcies a una acreditació professional, en un moment en què l'absentisme laboral als centres va arribar a ser molt acusat, es van incorporar més de 800 persones al món laboral, fet que va suposar "un pulmó" per a les residències, que estaven absolutament soles, sobretot a les zones rurals de Catalunya, tal com va apuntar la directora d'eib.

Entre les accions que es van promoure des del CSC per amortir el cop de la pandèmia a les residències, Coll també va destacar l'elaboració de la Guia ràpida d'atenció a la Covid i la col·laboració constant amb els àmbits social i de salut. Una cooperació que va resultar molt profitosa, però que, malauradament, no ha continuat, cosa que ha fet que "les residències hagin tornat al punt de partida", va lamentar Coll.

En la seva intervenció, la directora executiva d'eib va recordar que és imprescindible incrementar les ràtios de personal. També va reclamar més suport sanitari: "Hem de lluitar perquè aquesta integració de salut i sanitària no se'ns escapi. Aquesta assistència ha de tornar a les residències perquè és un dret de les persones que hi viuen".

D'altra banda, Coll va reivindicar el paper de les famílies a l'hora de dissenyar els models d'atenció i també la feina de tots els professionals que treballen a les residències, perquè millorin les seves condicions de treball. Per a la directora executiva d'eib, cal conèixer la situació real dels centres assistencials per poder donar resposta de manera acurada a les necessitats que puguin tenir i també acabar amb les que no fan una gestió correcta dels serveis. "S'ha d'incrementar el nivell de transparència en qualitat del servei. Hem de saber què passa a cada lloc, però de veritat", va apuntar.

Finalment, Victòria Coll també va reconèixer els valors que han quedat després de l'impacte de la pandèmia, una situació que va deixar palès que el "compromís dels professionals, de les institucions i de la societat civil ha estat immens". Tot i això, Coll va advertir, al final del seu parlament, que "aquest aprenentatge ens ha de servir per construir la manera de gestionar i de relacionar-nos amb els dos àmbits, el de salut i el social. No el podem perdre".

Podeu veure el vídeo complet de la intervenció aquí.