Actualitat >

Notícies

BMJ Open publica el protocol de la recerca EquityCancer-LA, que lidera el CSC

La revista mèdica d'accés obert BMJ Open ha publicat l'article Improving equity in access to early diagnosis of cancer in different healthcare systems of Latin America: protocol for the EquityCancer-LA implementation-effectiveness hybrid studyon es presenta aquesta investigació internacional, finançada per Horizon2020 i liderada Pel Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que es desenvolupa en col·laboració amb diverses institucions d'Europa i Llatinoamèrica.

L'EquityCancer-LA s'emmarca dins la línia d'integració de l'atenció que duu a terme el SEPPS en col·laboració amb el grup GAIA, a Catalunya i Llatinoamèrica. L'objectiu és avaluar l'efectivitat contextual de l'ampliació d'una intervenció assistencial integrada per millorar el diagnòstic precoç de càncers freqüents a les xarxes de serveis sanitaris públics de Xile, Colòmbia i Equador.

La fragmentació de l'atenció és una de les principals causes de retard en el diagnòstic i tractament del càncer, i contribueix a una major mortalitat a Llatinoamèrica, especialment entre les poblacions desafavorides. L'EquityCancer-LA avaluarà la implementació d'intervencions d'atenció integrada multicomponents que han mostrat ser efectives en altres contextos, com ara Catalunya. La intervenció s'introduirà mitjançant un procés participatiu i consta de tres components: capacitació de l'atenció primària per a la sospita de càncer, creació d'un circuit ràpid de diagnòstic i informació per orientar al pacient dins els serveis. S'espera reduir els temps de diagnòstic dels càncers més freqüents i també contribuir a la millora dels processos diagnòstics i d'atenció. Es tracta de la primera recerca operativa d'aquestes característiques a Llatinoamèrica. 

Liderat pel SEPPS, EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica. Aquest projecte compta amb el finançament del programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226.

Signen l'article M. Luisa Vázquez i Ingrid Vargas (CSC), Maria Rubio-Valera, Ignacio Aznar-Lou (Fundació Sant Joan de Déu), Pamela Eguiguren (Universitat de Xile), Amparo-Susana Mogollón-Pérez (Universitat del Rosario), Ana-Lucía Torres, Andrés Peralta (Pontificia Universidad Católica del Ecuador), Sónia Dias (Universidade Nova de Lisboa) i Signe Smith Jervelund (Universitat de Copenhaguen).

L'EquityCancer-LA es construeix sobre l'Equity-LA II i l'Equity-LA i dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desplega amb el grup GAIA. Aquesta investigació s'adreça a la conceptualització, elaboració d'eines i avaluació de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial, així com l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina.