Analitzem les possibilitats d’expansió de la medicina personalitzada de precisió a Catalunya
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha reunit prop de trenta experts per analitzar les possibilitats d'expansió de la Medicina Personalitzada de Precisió (MPP) a Catalunya, una de les comunitats autònomes pioneres en l'impuls de l'MPP en l'àmbit de l'oncologia. Fruit de l'experiència i les reflexions d'aquests experts, que han treballat en dos grups multidisciplinaris, el CSC presentarà, el pròxim 22 de febrer, el document Propostes per avançar en el model de medicina personalitzada de precisió a Catalunya.
El treball dels grups multidisciplinaris s'ha centrat en quatre sessions, que han comptat amb les aportacions d'oncòlegs, neuròlegs, especialistes en diagnòstic molecular, farmacèutics hospitalaris, economistes de la salut i gestors hospitalaris, entre altres. Es tracta, principalment, de professionals d'institucions i centres de referència del sistema sanitari públic de Catalunya.
Dues de les sessions s'han centrat en l'àmbit oncològic i ha permès presentar la situació a escala nacional i internacional de l'MPP en aquesta especialitat, així com validar les dimensions d'anàlisi que han de possibilitar la identificació de les claus d'èxit per a la implantació de la medicina personalitzada de precisió d'oncologia a Catalunya. Les altres dues sessions de treball s'han dedicat a estudiar com es pot aplicar de manera efectiva l'MPP en altres àmbits terapèutics i a la identificació dels punts clau per a la seva implementació. Com a resultat d'aquesta anàlisi, es podrà caracteritzar l'estat de la situació actual de l'MPP a Catalunya, tant en l'àmbit oncològic com en altres especialitats, així com identificar les bases d'escenaris futurs.
Els resultats d'aquest treball es recolliran en un document que està en fase de revisió per part dels experts que han participat en el projecte. Un cop validat, es presentarà el pròxim dia 22 de febrer a Barcelona, sota el títol Propostes per avançar en el model de medicina personalitzada de precisió a Catalunya, en una sessió en què es debatran els principals reptes del desplegament de l'MPP al sistema sanitari català.
Aquest projecte s'emmarca en el conveni de col·laboració subscrit entre el CSC i Roche Farma, que té com a principal finalitat impulsar la innovació en el sistema sanitari, incentivant la cultura de la innovació en les organitzacions de salut i donant suport al desenvolupament de projectes en aquest àmbit. En aquest sentit, Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, assegura que Catalunya compta amb "el talent i l'equipament tecnològic i d'infraestructures que li permeten posicionar-se al capdavant de la implementació de la medicina de precisió a l'Estat".
Per part de Roche Farma, Rita Casas, directora regional de la companyia a Catalunya, agraeix al CSC i als experts el treball realitzat i considera que les seves conclusions seran de gran utilitat per a impulsar de manera decidida en els pròxims anys la medicina personalitzada a Catalunya en benefici dels pacients. "Catalunya està ja en el grup capdavanter de la medicina personalitzada, però estic segura que el document que presentarem al febrer servirà per a consolidar aquesta posició i estendre l'abordatge personalitzat de malalties com el càncer", afegeix.
La medicina personalitzada de precisió
El risc de patir una malaltia i la probabilitat de resposta als tractaments mèdics estan condicionats per la genètica i la situació ambiental a la qual les persones estan exposades, com a resultat de l'entorn i estil de vida. La integració de les dades de les ciències òmiques amb les dades clíniques i socials del pacient ha permès desenvolupar el que es denomina Medicina Personalitzada de Precisió (MPP), que facilita l'abordatge individualitzat o personalitzat en funció de les característiques del pacient. L'MPP suposa un canvi de paradigma en l'assistència sanitària, ja que afavoreix intervencions mèdiques preventives, diagnòstiques i terapèutiques més eficaces i segures i, d'altra banda, permet l'optimització de la despesa sanitària, facilitant la sostenibilitat del sistema i l'excel·lència en el model de gestió.