Actualitat >

Notícies

L’experiència de coordinació clínica és pitjor en especialitats predominantment hospitalàries, segons una nova publicació del SEPPS amb el GAIA

La revista International Journal of Health Planning and Management ha publicat l'article Is clinical coordination across care levels different according to the secondary care medical speciality? Results from the Catalan health system, liderat pel Servei d'Estudis (SEPPS) i elaborat en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), en el marc del projecte COORDENA-CAT. L'article analitza les diferències en l'experiència i percepció de la coordinació clínica entre nivells i els factors relacionats, segons el tipus d'especialitat hospitalària al sistema sanitari català, i identifica àrees de millora. El treball és fruit de l'estudi d'una submostra de 1.666 metges i metgesses d'atenció hospitalària, agrupats en especialitats descentralitzades i predominantment hospitalàries, segons els plans de reordenació de l'atenció especialitzada, ginecologia i pediatria de Catalunya.

Els resultats mostren que, en comparació amb les especialitats descentralitzades, l'experiència de coordinació clínica és pitjor en les especialitats hospitalàries, medicina interna i geriatria, especialment pel que fa a la consistència de l'atenció i seguiment entre nivells, i la percepció general de la coordinació, i millor entre ginecòlegs i pediatres. Les principals diferències en els factors que influeixen en la coordinació es referien als factors d'interacció entre professionals, amb millors resultats entre els ginecòlegs i a l'ús dels mecanismes de coordinació, més baix en les especialitats hospitalàries.

L'article conclou que les diferències observades podrien estar relacionades amb les diferències en la complexitat, amb els factors organitzatius com la implementació de determinats mecanismes de coordinació i dels plans de reordenació i el seu èmfasi en la descentralització a l'atenció primària. Per tant, s'haurien d'explorar les necessitats de coordinació de cada especialitat, per a l'adaptació d'estratègies específiques que millorin la coordinació clínica entre nivells i la qualitat assistencial.

Daniela Campaz va rebre la beca CSC 2019-2020, per desenvolupar l'estudi com a treball de fi de màster de salut pública. Forma part del projecte COORDENA-CAT, La coordinació entre nivells d'atenció i la seva relació amb la qualitat assistencial en diferents entorns sanitaris del sistema públic de salut, finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i Fondos FEDER i desenvolupat en col·laboració per les institucions que formen part del GAIA: Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), Badalona Serveis Assistencials (BSA), Fundació Hospital del Mar (PSMar), Fundació Salut Empordà (FSE), Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS). Signen l'article Daniela Campaz, Laura Esteve-Matalí, Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez (SEPPS, CSC), Eric Sitjas (PSMar), Pere Plaja (FSE), Isabel Ramon (CHV) i Elvira Sánchez (SSIBE).