Actualitat >

Notícies

El CSC intervé en una jornada sobre biosimilars i despesa pública sanitària

Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), va participar en la jornada Biosimilars, una Oportunitat per al Sistema Nacional de Salut, dirigida a directius sanitaris, organitzada per Sandoz i que va tenir lloc el passat 26 de gener a Barcelona. La jornada es va centrar en els reptes en l'àmbit de la sostenibilitat que el sistema sanitari ha de fer front en el context actual i la necessitat d'optimitzar els recursos disponibles per poder garantir-ne l'eficiència. En aquest context, la trobada va presentar la utilització dels medicaments biosimilars com una palanca fonamental per contribuir a la sostenibilitat del sistema.

Josep Maria Guiu va intervenir en la taula rodona sobre despesa pública sanitària acompanyat de Montserrat Gasol, cap de Divisió de l'Ús Racional del Medicament del CatSalut; Victòria Rovira, directora de Gestió de l'Institut Català d'Oncologia; Ferran Sala, coordinador de l'Àrea del Medicament d'Hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), i Xavier Montalban, director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron.

En la seva intervenció, Josep Maria Guiu va analitzar la situació sobre l'ús de biosimilars a Catalunya i el model d'objectius d'ús de biosimilars, que s'ha fonamentat amb el consens amb els professionals. Malgrat que actualment Catalunya és una de les comunitats autònomes amb menys penetració de biosimilars en l'àmbit hospitalari, actualment es visualitza un elevat grau de coneixement per part dels professionals que permet afrontar reptes, com el switch, des d'una perspectiva de corresponsabilitat. Alhora, iniciatives com el gain sharing o guanys compartits, que permeten reinvertir part dels estalvis generats per la introducció d'aquests fàrmacs en els serveis clínics, poden servir per abordar de forma òptima la barrera que suposa l'activitat clínica dedicada a fer l'intercanvi de medicaments biològics a biosimilars.

La jornada també va comptar amb participació de Jesús Vidart, director d'Accés al Mercat de Sandoz; Guillem López Casanovas, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director del Centre d'Investigació en Economia i Salut (CRES-UPF), i Encarnación Cruz, directora general de Biosim.