Actualitat >

Notícies

Catalunya, motor de la Medicina Personalitzada de Precisió a l’estat espanyol

La Medicina Personalitzada de Precisió (MPP) suposa un canvi de paradigma en l'assistència sanitària, ja que afavoreix intervencions mèdiques preventives, diagnòstiques i terapèutiques més eficaces i segures i, a més, permet l'optimització de la despesa sanitària, facilitant la sostenibilitat del sistema i l'excel·lència en el model de gestió.

Tenint en compte les possibilitats que obre l'MPP, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat l'estudi Propostes per avançar en el model de medicina personalitzada de precisió a Catalunya, resultat de la col·laboració d'uns 30 experts de diferents disciplines, que han definit les claus per expandir l'MPP a Catalunya dins del sistema sanitari. El document, que ha estat elaborat amb el suport de Roche Farma, es va presentar el passat 22 de febrer a Barcelona, en una jornada en la qual van intervenir alguns dels experts que van participar en el treball.

Les conclusions de l'informe exposen la necessitat de consolidar l'MPP a Catalunya, una de les comunitats autònomes pioneres en el desenvolupament d'activitats que impulsen la medicina de precisió en l'àmbit de l'oncologia, gràcies al Programa d'Oncologia de Precisió, implementat des de març de 2021. Segons va explicar Manel Fontanet, tècnic de la Gerència del Medicament del Servei Català de la Salut (CatSalut), un dels principals avenços d'aquest programa és que elimina la demora entre una nova indicació i el tractament, fet que permet un ràpid accés dels pacients als nous fàrmacs avaluats pel CatSalut, en favor de l'equitat del sistema.

Tal com es recull en el document presentat pel CSC, el Programa d'Oncologia de Precisió de Catalunya ha permès establir les bases del model d'implantació de l'MPP en l'atenció a pacients oncològics, generant un marc per estendre aquesta experiència a altres àmbits terapèutics. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va assegurar que Catalunya compta amb el talent i l'equipament tecnològic i d'infraestructures que li permeten posicionar-se al capdavant de la implementació de la medicina de precisió a l'estat espanyol.

En aquest punt va coincidir Joan Albanell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital de la Mar de Barcelona, qui va voler posar en relleu la capacitat d'innovació i de generació d'evidència científica de la sanitat catalana.

El cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, Antonio Martínez Yelamos, va fer referència al fet que tots els hospitals comarcals de Catalunya compten amb especialistes de la majoria de les especialitats mèdiques, la qual cosa suposa una oportunitat per al desenvolupament del model, en poder treballar en xarxa i garantir un accés equitatiu als mètodes diagnòstics.

Malgrat totes aquestes fortaleses del sistema sanitari català, que el situen en una posició privilegiada per liderar la implementació de la medicina de precisió, existeixen, encara, molts reptes. Un d'ells, segons els experts reunits en la jornada, és poder analitzar l'impacte d'aquesta estratègia en els pacients, a través d'anàlisis de cost-efectivitat. En la mateixa línia, Beatriz Bellosillo, cap del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital de la Mar de Barcelona, va parlar del repte de la informatització de tots els processos, assenyalant que és necessari poder estructurar les dades, registrar els resultats i creuar tota la informació obtinguda.

El director general del CSC, José Augusto García Navarro, va apuntar que no s'hauria de dubtar a l'hora d'introduir en el sistema teràpies disruptives que millorin la qualitat de vida dels pacients, augmentin la seva supervivència o fins i tot eliminin la malaltia. Segons va indicar, existeixen moltes barreres econòmiques, però pesen, sobretot, les culturals, i cal començar a veure la medicina de precisió com un eix de la sostenibilitat del sistema. També va fer referència, en aquest sentit, a la col·laboració publicoprivada, que va considerar molt necessària per poder avançar en la implementació de l'MPP.

Per part de Roche, Rita Casas, directora regional de la companyia a Catalunya, va agrair al CSC i als experts el treball dut a terme. Es va mostrar convençuda que les conclusions d'aquest informe tracen el camí a seguir per aconseguir la plena implantació de la medicina personalitzada, que se sustenta sobre el diagnòstic de precisió, les ciències d'anàlisis de dades i les teràpies dirigides per oferir a cada pacient el tractament que necessita en el moment oportú. Es tracta, segons Casas, d'una tasca complexa que només serà possible a través de la col·laboració publicoprivada.

L'informe Propostes per a avançar en el model de medicina personalitzada de precisió a Catalunya ha permès definir 25 iniciatives per accelerar el desenvolupament de l'MPP per a l'àmbit oncològic a Catalunya i altres 13 accions per a altres àmbits no oncològics, a partir de l'experiència del Programa d'Oncologia de Precisió de Catalunya i altres programes desenvolupats en diferents països, com França, Alemanya i el Regne Unit. El treball és el resultat de la col·laboració de prop de 30 experts, que han participat en dos grups de treball multidisciplinaris, formats per oncòlegs, neuròlegs, especialistes en diagnòstic molecular, farmacèutics hospitalaris, economistes de la salut i gestors hospitalaris, entre altres.

Les diferents dimensions d'anàlisis de l'informe s'han focalitzat en el model de gestió, el suport institucional, la cultura i awareness, recursos, el model de finançament i el model d'avaluació. L'anàlisi ha donat com a resultat una proposta de Pla d'Acció per a poder expandir l'MPP a Catalunya, en el qual destaquen accions com la definició i creació d'un Grup d'Innovació per a la generació de nous projectes, amb l'objectiu d'impulsar el finançament de la recerca i potenciar la generació d'evidència, així com la creació d'un Comitè directiu multidisciplinari amb representació de tots els agents implicats, per a realitzar un abordatge multidisciplinari i optimitzar el desenvolupament del Programa.

Altres aspectes que s'haurien de tenir en compte, segons apunta l'informe, són millorar la comunicació entre administracions i els diferents agents que participen en el Programa; adequar la informació i el coneixement a transmetre segons el perfil del pacient; incorporar nous perfils tecnològics; millorar el procés de gestió i recollida de dades, i definir la metodologia i els indicadors per al mesurament cost-efectivitat i impacte per la implantació del Programa.

L'informe Propostes per avançar en el model de medicina personalitzada de precisió a Catalunya és un treball que s'emmarca en el conveni de col·laboració subscrit entre el CSC i Roche, que té com a principal finalitat impulsar la innovació en el sistema sanitari, incentivant la cultura de la innovació en les organitzacions de salut i donant suport al desenvolupament de projectes en aquest àmbit.