El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el passat 13 d'abril, en l'Anual General Meeting de Health Care Without Harm (HCWH), l'òrgan executor de Global Green and Healthy Hospitals (GGHH), xarxa internacional de la qual som membres. A la trobada, que va tenir lloc a Brussel·les, hi van assistir Marta Moles, responsable de Responsabilitat Social del CSC, i Anna Fuster, recentment incorporada a la nostra institució com a tècnica mediambiental, amb l'objectiu d'impulsar les polítiques de sostenibilitat ambiental a l'organització i el treball conjunt amb les entitats associades per reduir l'impacte del sector sobre la salut del planeta.
Durant la trobada, es van evidenciar els tres grans eixos d'acció d'HCWH. D'una banda, l'Economia circular, àmbit en què el CSC participa a través d'Anna Fuster, qui va presentar, durant l'Assemblea General, algunes de les iniciatives en aquesta matèria que s'han portat a terme al Consorci Hospitalari de Vic. També formem part de grup de treball de Fàrmacs menys perillosos, amb participació del director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament, Josep Maria Guiu, i pròximament entrarem al grup de Canvi climàtic, l'altre gran eix d'acció en què HCWH focalitza la seva tasca.
Global Green and Healthy Hospitals és una comunitat mundial d'hospitals, sistemes de salut i organitzacions professionals i acadèmiques que busquen transformar l'actual model sanitari per fer-lo més sostenible i reduir, així, l'impacte ambiental derivat de l'activitat del sector. Segons dades d'HCWH, si el sector salut mundial fos considerat un país, seria el cinquè en emissions de gasos d'efecte hivernacle.
En el marc del seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030, el CSC va entrar a formar part de GGHH el 2021, una de les aliances en l'àmbit internacional que ens ajuda a avançar en la promoció de polítiques mediambientals al sector. La gestió "verda", juntament amb la gestió socialment i econòmicament responsable, és, per al CSC, una palanca de canvi en el transformació del sector, d'acord amb la nostra missió d'impulsar models de salut i socials excel·lents i sostenibles que millorin la vida de les persones.
Així, des del CSC treballem per ser una institució més sostenible i volem ajudar, igualment, els nostres associats a iniciar-se o consolidar-se com a organitzacions sostenibles. Amb aquest objectiu, l'any 2019 es va crear el Grup Promotor RS-CSC, que el 2022 es va transformar en la Comissió d'RS i ODS del CSC. A més d'aquest grup de treball, en què estan convidades a participar totes les entitats associades, hem posat en marxa iniciatives com la Guia de responsabilitat per al sector salut i social o el cicle de jornades Comunicació i RS.