L’eficiència energètica i l'economia circular, principals àmbits d’acció del sector sanitari i social davant l’emergència climàtica
L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan duent a terme accions davant l'emergència climàtica, segons l'estudi Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials, dut a terme pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i en què han participat 40 entitats proveïdores de serveis públics. L'estudi també conclou que el càlcul de la petjada de carboni i la mobilitat sostenible són els àmbits que menys s'estan desenvolupant.
El treball, que analitza l'estat de la situació en sostenibilitat ambiental del sector, revela que gairebé el 80% de les organitzacions ha implementat mesures d'eficiència energètica, que se centren en la instal·lació de màquines més eficients (calderes de condensació, refrigeradores, etc.), la implantació de sistemes de control i monitoratge dels equips de climatització, i l'enllumenat amb LED i sensors de presència. A més, ja són el 67% les entitats que disposen d'energia renovable, principalment generada per plaques fotovoltaiques, tèrmiques i geotèrmiques, tot i que diversos centres també estan començant a treballar amb biomassa.
Els resultats també aporten dades sobre economia circular al sector, que apunten que el 56% dels centres incorporen material reutilitzable, com poden ser bates de roba en comptes de bates de plàstic d'un sol ús. També destaquen les mesures dirigides a reduir el consum de paper, que ja s'estan implementant en el 85% de les entitats, i per utilitzar menys plàstic, que apliquen el 74%. En aquest sentit, cal destacar que prop del 80% de les organitzacions està treballant per eliminar el plàstic d'un sol ús.
L'estudi també ha servit per assenyalar les assignatures pendents pel que fa a sostenibilitat ambiental del sector. Una d'elles és la mobilitat sostenible, en què només han treballat el 36% de les organitzacions. Aquí, les principals accions implantades tenen a veure amb la promoció de l'ús del vehicle elèctric i el transport públic en els desplaçaments dels professionals, així com els aparcaments amb punt de càrrega per a patinets, bicicletes i cotxes.
Un altre dels àmbits en què treballa una minoria d'entitats és el càlcul de la petjada de carboni de l'activitat directa, que només es mesura en el 18% de les organitzacions. Així mateix, són molt pocs els centres que disposen d'un Pla de mitigació d'efectes de gasos d'efecte hivernacle (18%) o d'un Pla d'adaptació al canvi climàtic (10%).
Finalment, l'estudi també recull experiències d'entitats que estan treballant per millorar l'entorn natural i preservar la biodiversitat, com són les unitats de salut mediambiental, que preveuen les visites mèdiques a l'entorn natural; la prescripció d'activitats a la natura com a element terapèutic, i les Solucions Basades en la Natura (NBS, per les sigles en anglès), les quals permeten l'aprofitament i preservació de l'entorn amb beneficis econòmics i socials.
El treball Estat de la situació en sostenibilitat ambiental de les entitats sanitàries i socials es va presentar en el marc de la II Jornada de Sostenibilitat del CSC, "El sector salut i social davant l'emergència climàtica: Què estem fent?". L'estudi ha comptat amb la participació de 40 entitats proveïdores de serveis públics de salut i socials de Catalunya associades al CSC, les quals van respondre un extens qüestionari entre els mesos de maig i juny de 2023, que va permetre recollir informació quantitativa i qualitativa.