Actualitat >

Notícies

La recentment nomenada directora de Serveis Socials, Mireia Vall, al CSC

Mireia Vall, que el passat 4 de juliol va ser nomenada directora general de Serveis Socials, va visitar ahir el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) per presentar les principals línies d'actuació i reptes de la seva Direcció. Ho va fer en el marc de la Comissió de Gestió Social i Comissió Social, i acompanyada per la responsable de Transformació Digital de Serveis Socials, Rosa Maria Fumàs.

Vall va iniciar la seva intervenció explicant com es relaciona Serveis Socials amb el món local i, després, va entrar a detallar les novetats que afecten les entitats proveïdores d'aquests serveis. Entre elles, la reordenació de les bases i línies de les subvencions COSPE, les quals, segons va anunciar, es preveu poder resoldre ja el mes de desembre. També va fer referència a les subvencions Next Generation i a altres convocatòries, com la 2a edició dels Premis de Recerca i Innovació.

La directora general de Serveis Socials va posar èmfasi, així mateix, en el sistema d'acreditació com a nova fórmula de relació amb les entitats de la xarxa pública, que ha de garantir "estabilitat i transparència, avançar en els drets de les persones usuàries de disposar d'uns serveis de qualitat i prestats de forma homogènia, tot respectant la diversitat territorial". "El pas de la subvenció a la contractació de places és el que ens ha de permetre consolidar un Sistema de Serveis Socials, que fins ara era molt fràgil", va assegurar, tot posant com a exemple la concertació de places en serveis de salut mental i VIH-Sida.

Una altra de les línies de treball de la Direcció General de Serveis Socials és el desenvolupament del model de Servei d'Atenció a l'Entorn Domiciliari (SAED), que cal "planificar, harmonitzar i ordenar territorialment". Vall també va fer referència a projectes interdepartamentals i transversals del Departament, en el marc de l'Atenció Integrada Social i Sanitària (AISS), entre els quals va destacar la realització de l'Enquesta de percepció de la ciutadania dels Serveis Socials, prevista per al 2024, que avaluarà la qualitat de l'atenció.

Per la seva part, Rosa Maria Fumàs va explicar el projecte de Transformació digital del Departament, que, segons va dir, "no només va de software, sinó que té a veure amb persones, processos, dades i tecnologia". En aquest sentit, va exposar els diferents components de la plataforma eSocial, que ha de permetre "avançar cap a una història compartida en l'àmbit social", que connecti no només informació del departament, sinó d'arreu del territori.

El coordinador de la Comissió de Gestió Social, Manel Valls, va felicitar les dues representants de Serveis Socials pels projectes presentats. "Modernitzar-nos és molt important, però encara ho són més les persones", va assenyalar, tot recordant que encara no s'han fet efectius els increments de tarifes acordats, els quals han de permetre millorar les condicions laborals dels professionals. Durant la Comissió, també es va fer referència al greuge comparatiu de les entitats del sector públic respecte al sector privat, pel fet d'estar subjectes a la Llei de Pressupostos i no poder aplicar els augments pactats al conveni col·lectiu. Vall va mostrar-se molt receptiva davant les propostes i reivindicacions dels assistents i va assegurar que "s'està treballant en una llei que prevegi la indexació dels salaris", fet que va corroborar un comunicat enviat pel Departament poques hores després de la Comissió.

En la mateixa línia, els membres de la Comissió van voler aprofitar per traslladar a la directora general de Serveis Socials la difícil situació que estan vivint els centres per la manca de professionals. Aquí, la directora de l'Àrea d'Envelliment i Benestar del CSC (eib), Victòria Coll, va fer referència a les dificultats per retenir professionals qualificats i a la necessitat d'acreditar, d'una forma àgil i urgent, les persones que treballen sense formació reglada.

Així mateix, Coll va recordar a les representants de Drets Socials que el CSC està a la disposició del Departament per tirant endavant tots aquells projectes que contribueixin a construir un sistema de serveis socials sòlid, que millori la qualitat de l'atenció a les persones usuàries, i, especialment, va oferir la col·laboració del Consorci en el desenvolupament del model SAED, on l'Àrea d'Envelliment i Benestar compta amb una gran expertesa.