Actualitat >

Notícies

L'aplicació de les tecnologies quàntiques en el món mèdic, a la darrera trobada dels "Dijous Innovadors"

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar ahir una nova trobada del cicle "Dijous Innovadors", que va girar entorn de l'aplicació de les tecnologies quàntiques en el món mèdic. Per abordar aquesta qüestió, vam comptar amb Anna Sanpera, professora de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). La sessió va ser moderada pel director general d'InnoHealth Academy, Joan Cornet, i el director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert.

La professora Sanpera va iniciar la seva intervenció introduint alguns conceptes bàsics, com ara les teories de la mecànica newtoniana i de l'electromagnetisme. Seguidament, va fer un repàs de l'evolució de la física quàntica, que s'inicia amb la primera revolució quàntica amb l'ús i l'aplicació pràctica de làsers, transistors (mòbils, ordinadors,...) ressonàncies magnètiques o rellotges quàntics. Actualment, ens trobem en la segona revolució quàntica, que s'estructura en quatre grans camps: computació, comunicació, sensors i simuladors quàntics.

A continuació, es va centrar en la mecànica quàntica, basada en la dualitat ona-partícula. "Tot el que coneixem es pot comportar com una partícula amb una massa concreta (per exemple, una pedra) o com una ona sense massa (per exemple, el so) depenent de les condicions en les quals ens trobem", va assenyalar. Tot i això, per als objectes massa grans, com ara els humans, aquesta dualitat és imperceptible, per la qual cosa l'ús i aplicabilitat de la mecànica quàntica se centra en nivells més petits com àtoms o electrons, on aquest comportament dual entre ona o partícula és més elevat. Segons va explicar, el principal avantatge de les tecnologies quàntiques és la precisió i la rapidesa per fer els càlculs. "Podríem arribar a comptar, fins i tot, els cabells de tota la població mundial, equivocant-nos només d'un", va exemplificar.

Quant a les aplicacions en medicina, Sanpera va assegurar que els avenços més immediats es farien en el camp dels sensors quàntics, avançant amb la imatge mèdica, en què disposaríem d'aparells "molt més precisos, més petits i, per tant, menys invasius". De fet, ja hi ha prototips que utilitzen aquestes tecnologies per fer encefalogrames a infants, que no requereixen que el pacient estigui quiet, i prototips per dur a terme electrocardiogrames, els quals permeten detectar arrítmies amb gran precisió. La segona possible aplicació directa seria fer ús de la simulació quàntica, manipulant àtoms de forma controlada, per crear nous materials o fàrmacs perquè tinguin propietats específiques. Per aquest últim punt, Sanpera és del parer que, tot i que ja hi ha moltes empreses que hi estan treballant, encara es trigarà a introduir fàrmacs quàntics.

Aquesta sessió del cicle "Dijous Innovadors" va ser coorganitzada amb Innohealth Academy, gràcies al patrocini de Boehringer Ingelheim. L'objectiu del cicle és aplegar agents innovadors del sistema de salut i de la societat en general per compartir el seu coneixement i expertesa mitjançant xerrades, debats, dinàmiques i col·loquis sobre la innovació d'avui i els reptes de demà. El format és de caràcter relaxat, amb diversos espais de participació i sopar inclòs.