Actualitat >

Notícies

El Servei d’Estudis guanya una nova subvenció FIS per continuar la recerca sobre l’ús de les TIC en l’atenció

El Fons d'Investigació en Salut (FIS) de l'Institut Carlos III ha atorgat una nova subvenció a un projecte liderat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC). L'estudi 'Millorant l'impacte de les TICs en la coordinació i qualitat de l'atenció: una investigació operativa en col·laboració amb els/les professionals (PARTICIPA-TICs)', presentat en la convocatòria d'Acció Estratègica en Salut 2023, ha rebut un finançament de 108.750 euros i es desenvoluparà en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) i la participació del País Basc i les Illes Balears.

Amb una duració de tres anys, el projecte donarà continuïtat a la línia d'investigació sobre integració de serveis de salut i al projecte COORDENA-TICs, que finalitza enguany i analitza els nivells d'implantació dels mecanismes de coordinació clínica a les tres comunitats autònomes. L'objectiu del PARTICIPA-TICs és analitzar la contribució dels mecanismes de coordinació basats en TIC a la qualitat assistencial a les tres CA i elaborar una estratègia alternativa per a la seva millora. Per aconseguir aquest objectiu, s'aprofundirà en l'anàlisi de les barreres i els facilitadors de l'ús dels mecanismes basats en les TIC i es desenvoluparà de manera participativa una intervenció de millora en els serveis de salut.

El projecte PARTICIPA-TICs es construeix sobre els resultats del COORDENA-TICs, que assenyalen la necessitat d'aprofundir en les causes de l'ús limitat i desigual dels mecanismes basats en TIC en el Sistema Nacional de Salut, en analitzar la contribució d'aquestes eines a la coordinació i qualitat de l'atenció, i en dissenyar estratègies més efectives per a millorar el seu ús.

Els resultats proporcionaran informació rellevant per a les polítiques que promouen l'enfortiment del Sistema Nacional de Salut mitjançant la transformació digital. Això s'aconseguirà a través d'un major coneixement de les TIC en diferents contextos i els elements clau per a dissenyar i implementar estratègies participatives que permetin un ús més adequat d'aquestes tecnologies per part dels professionals, amb un major impacte en la coordinació i la qualitat en l'atenció dels pacients.

El projecte 'Millorant l'impacte de les TICs en la coordinació i qualitat de l'atenció: una investigació operativa en col·laboració amb els/les professionals (PARTICIPA-TICs)', finançat per l'Instituto de Salud Carlos III, Acció Estratègica en Salut (AES) (PI23/00152), estarà liderat pel SEPPS, es desenvoluparà en col·laboració amb el GAIA i comptarà amb la participació del País Basc i les Illes Balears. El Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) és un grup de treball permanent del CSC que agrupa entitats del sector sanitari català que col·laboren amb el Servei d'Estudis del CSC en el desenvolupament d'investigació aplicada sobre la integració assistencial.