El CSC coorganitza la III Trobada d'investigadors principals de l'EquityCancer-LA a Colòmbia
Més de quaranta persones van participar, entre el 20 i el 27 d'octubre, a la III Trobada d'investigadors principals "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (EquityCancer-LA), coorganizat a Bogotà (Colòmbia) pel Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC i la Universidad del Rosario, institució amfitriona. La trobada va comptar amb equips investigadors, professionals sanitaris, gestors i experts nacionals i internacionals involucrats en el projecte. Durant cinc dies, es van debatre els resultats obtinguts fins al moment en l'enquesta realitzada a pacients sobre l'accés al diagnòstic de càncer, l'estudi qualitatiu de les barreres i facilitadors amb els agents principals i en l'adaptació participativa i implantació de la intervenció per a la millora del diagnòstic precoç a les xarxes de salut participants a Xile, Colòmbia i l'Equador.
D'una banda, els resultats de l'avaluació del procés participatiu d'adaptació de la intervenció per a la millora del diagnòstic del càncer van mostrar les fortaleses, però també alguns reptes del procés i sobretot del context dels sistemes de salut en cada país. En els tres països s'ha iniciat el procés d'implantació de les intervencions amb el component de capacitació dels professionals en sessions conjuntes entre atenció primària i hospitalària. Mostren, però, algunes diferències quant al format i organització de continguts (híbrid a Colòmbia, presencial a l'Equador i basats en estades a l'hospital dels professionals d'AP a Xile) i també en la resposta de les institucions i professionals. A mesura que avancin, es desenvoluparan els altres components: circuit ràpid de derivació i estratègia d'informació al pacient.
Durant el taller, també es van presentar i debatre els resultats preliminars a Xile, Colòmbia i l'Equador, dels intervals diagnòstics, trajectòries i barreres en l'accés al diagnòstic del càncer, així com del seu cost i el d'implementació de la intervenció. Finalment, es van programar les següents etapes del projecte.
El dimecres 25 d'octubre va estar dedicat a un seminari internacional públic sobre 'Intervencions per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos de Llatinoamèrica i Europa', obert a tots els grups interessats en el tema (professionals, gestors, usuaris, investigadors) a la Universidad del Rosario (Bogotà), on també es van presentar els avanços del projecte.
El projecte EquityCancer-LA
L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i l'Equador. Liderat pel SEPPS, es desenvolupa en col·laboració amb el Parc Sanitari i Fundació de Recerca Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) en l'àmbit europeu; i la Universidad de Chile (Chile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Equador) a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226. El protocol de recerca es pot consultar aquí.
EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des d'aleshores s'han realitzat 9 projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals.
Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per tal d'identificar àrees de millora a les organitzacions proveïdores de serveis de salut i també per fer benchmarking.