Assistim a la Jornada sobre la integració de l'atenció a persones fràgils, PCC i MACA a Catalunya
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha assistit a la Jornada sobre la integració de l'atenció a les persones fràgils, PCC i MACA a Catalunya, organitzada pel Departament de Salut i que s'ha dut a terme aquest matí a l'Auditori del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). El Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample, el Parc Sanitari Pere Virgili, l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues, la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Gestió serveis sanitaris de Lleida-Hospital Santa Maria i l'Hospital de la Santa Creu de Vic hi han exposat les seves experiències d'èxit. A més, UCF hi ha presentat un programa formatiu innovador als professionals.
La sessió ha servit per presentar als professionals del sector els avenços, instruments i reptes per tal de realizar una planificació territorial de l'atenció a les persones fràgils, amb cronicitat complexa (PCC) i avançada (MACA), i progressar cap a una atenció integral i integrada.
La jornada ha estat coordinada per l'equip de l'Agència d'Atenció Integrada social i Sanitària, amb Jordi Amblàs, director d'Estratègia d'Atenció Integrada, com a conductor de l'acte. La inauguració ha anat a càrrec del conseller Manel Balcells, que ha posat de manifest la convicció del seu Departament d'orientar-se a l'acció per tal que l'atenció integral i integrada sigui una realitat, potenciant l'atenció al mateix domicili. Així, l'AISS es configura com l'instrument necessari perquè la salut i els drets socials s'alineïn en aquest objectiu, amb la participació del món local i les diputacions.
Tota la jornada s'ha basat a orientar la implementació als territoris de plans de millora i integració de l'atenció a les persones fràgils, PCC i MACA. Jordi Amblàs ha presentat el Pla territorial de millora i integració de l'atenció a les persones fràgils, PCC i MACA, identificant les diferents prioritats a les quals ha de donar resposta.
Objectius i prioritats
El pla territorial ha de proporcionar una resposta de més qualitat i més resolutiva a aquesta població. Estarà orientat a dues tipologies d'objectius que despleguen diferents prioritats. D'aquesta manera, identificar la població, realitzar una valoració multidimensional i un pla individualitzat d'atenció i prevenir les crisis i planificar les respostes s'engloben dins l'objectiu d'individualització de l'atenció.
Pel que fa a l'objectiu de coordinació i planificació territorial, les prioritats inclouen la identificació de lideratges i l'establiment de les governances territorials; la realització d'un diagnòstic de situació del territori, així com d'un pla de desplegament territorial, i la definició d'un pla de comunicació i formació. Pròximament, tota la jornada estarà disponible en versió streaming a la web del Departament de Salut.