Prop de noranta professionals de l’àmbit de la gestió de persones participen en el II Taller d’Actualització de Normativa Laboral
Uns noranta responsables de l'àmbit de la gestió de persones de les entitats associades al Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) han assistit avui al II Taller d'Actualització de Normativa Laboral, que s'emmarca en l'espai Aula Laboral de la Patronal CAPSS. La sessió, que ha estat inaugurada pel president del CSC, Josep Mayoral, ha comptat amb la participació de l'equip d'FJM Advocats, que presta assessorament a la patronal i el qual, juntament amb la directora executiva de CAPSS, Pilar Rol, ha informat els assistents sobre les principals novetats en matèria laboral i jurisprudencial. A la sessió, també hi ha intervingut Maite Matas, mediadora de la Societat Catalana de Mediació en Salut, i Roc Mas, advocat i delegat de Protecció de Dades del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.
En la primera intervenció del taller, Maite Matas ha parlat dels Sistemes interns de resolució alternativa de conflictes a les entitats sanitàries, que tenen com a objectiu dissenyar un sistema multidimensional integrat en la cultura organitzativa, que vetlli, de forma transversal, per la prevenció i resolució eficient dels conflictes en les institucions. L'experta en mediació ha explicat els principis d'aquest sistema, els seus beneficis per a l'organització i el paper que hi tenen els facilitadors, tot posant èmfasi en la necessitat que les direccions s'hi impliquin.
A continuació, Henar Ariza, d'FJM Advocats, ha exposat les novetats en matèria d'igualtat i diversitat. L'advocada ha fet un repàs als nous criteris i als punts crítics en aquest àmbit i ha fet menció al Pla d'Igualtat LGTBI, un col·lectiu que, segons ha explicat, caldrà incloure en els actuals plans.
En una segona part de la sessió, Pilar Rol i Francesc José María, advocat d'FJM Advocats i assessor de CAPSS, han fet un repàs de diverses novetats en l'àmbit laboral. Han fet referència a la moratòria del deute a la seguretat social 2024 a les institucions sanitàries sense ànim de lucre, a la inclusió dels estudiants en pràctiques en el sistema de la Seguretat Social i a la instrucció 09/2023 del CatSalut sobre la comprovació dels requisits per a l'exercici de les professions sanitàries al SISCAT. Així mateix, han abordat el procés de contractació de la prestació de serveis de rehabilitació ambulatòria i domiciliària.
Per la seva part, Abigail Blanco, també advocada d'FJM Advocats, ha parlat sobre els principals elements de la Directiva 2019/1158, relativa a la conciliació de la vida familiar i la vida professional dels progenitors i els cuidadors, i del Reial Decret-llei 5/2023. Durant la seva intervenció, ha analitzat les diferents novetats amb relació al nou permís parental, l'adaptació de jornada i la resta de permisos dels progenitors.
En l'última part del taller, Roc Mas ha informat sobre les novetats en matèria de l'LOPD, derivades de l'eliminació de la necessitat de lliurament de la còpia del comunicat de baixa, confirmació i alta per part del treballador, del reconeixement de la incapacitat temporal per una menstruació incapacitant o una interrupció de l'embaràs, o la nova directiva sobre conciliació familiar. La nova normativa en aquests àmbits pot requerir l'accés a dades de salut per part de les àrees de Persones que s'han de gestionar correctament, tal com ha explicat el delegat de Protecció de Dades del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona. A continuació, l'expert ha abordat els principals aspectes laborals del canal de denúncies.
La sessió ha finalitzat amb les intervencions d'Alfredo Bayón i Loli Rubio, ambdós d'FJM Advocats. D'una banda, Bayón ha explicat les principals novetats jurisprudencials i, de l'altra, Rubio ha exposat la revisió dels processos d'estabilització de l'ocupació temporal. Segons ha indicat l'advocada, les ofertes d'ocupació pública hauran d'estar aprovades abans del 31 de desembre de 2023, i les convocatòries resoltes abans del 31 de desembre de 2024, ajustant-se als principis d'igualtat, mèrit, capacitat i lliure concurrència.