Actualitat >

Notícies

Ens visita la directora de l'Institut de Salut Pública de la Universitat Catòlica de l'Equador

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va rebre la setmana passada la visita d'Ana Lucía Torres, directora de l'Institut de Salut Pública de la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador (PUCE) i investigadora principal del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)" en aquest país sud-americà. Durant la visita, l'objectiu de la qual era avançar conjuntament en el projecte, va participar en diverses activitats organitzades pel CSC.

A més a més de la posada al dia sobre els avenços del projecte a l'Equador, durant aquesta setmana Torres va participar en la Comissió de Recerca Qualitativa, en la teleconferència de l'EquityCancer-LA, en l'anàlisi de dades i també en la finalització del pròxim producte que s'ha d'entregar a la Unió Europea.

La directora de l'Instituto de Salud Pública de la PUCE va participar el dimarts 21 en la darrera sessió d'enguany de la Comissió de Recerca Qualitativa, que organitza el CSC en col·laboració amb l'IDIAPJGol, presentant els Retos metodológicos de la investigación cualitativa en salud: caracterización del levantamiento de información y análisis en el acceso al diagnóstico de cáncer en Quito. Va reflexionar sobre els reptes en la recollida i anàlisi de dades i la necessitat d'ajustos al llarg del procés per garantir la qualitat de les dades. Es va generar un debat amb una trentena d'assistents.

Pel que fa al dimecres 22, va prendre part en la teleconferència de l'EquityCancer-LA, en què van participar tots els socis europeus i llatinoamericans i on es van presentar i debatre els avenços des de l'última trobada a la Universidad del Rosario, a Bogotà, el passat mes d'octubre.

A més a més, Torres va mantenir diverses reunions amb l'equip del Servei d'Estudis del CSC (SEPPS) per avançar en l'anàlisi de l'estudi qualitatiu sobre barreres i facilitadors de l'accés al diagnòstic de càncer a l'Equador, des del punt de vista dels agents principals. Finalment, va contribuir a l'elaboració del pròximproducte que s'ha d'entregar a la Unió Europea, sobre el progrés en la implementació de les intervencions d'atenció integrada per a la millora en el diagnòstic dels càncers més freqüents, adaptades i programades mitjançant un procés participatiu a les característiques de les xarxes de serveis de salut de cada país participant.

El projecte EquityCancer-LA

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS, es desenvolupa en col·laboració amb el Parc Sanitari i Fundació de recerca Sant Joan de Déu, la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a escala europea; i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica de Ecuador (Equador) a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226. El protocol de recerca es pot consultar aquí.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzat 9 projectes d'investigació internacionals Equity-LAEquity-LA II i nacionals.

Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions proveïdores de serveis de salut i també per fer benchmarking.