Analitzem des de l'òptica legal la Guia de l'AEPD sobre Control de Presència Biomètric
En un esforç per llançar llum sobre la utilització de sistemes biomètrics en el control de presència laboral i el control d'accés amb finalitats tant laborals com no laborals, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha llançat una guia detallada i titulada "Tractaments de control de presència mitjançant sistemes biomètrics". Aquest document analitza críticament i rigorosament si aquests tractaments compleixen amb les normatives establertes en el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), la Llei orgànica de Protecció de Dades i Garanties dels Drets Digitals (LOPD), així com el Reial Decret-Llei 8/2019.
La ràpida evolució dels sistemes biomètrics i la capacitat de recollir informació sense la cooperació conscient de les persones han portat a l'AEPD a considerar el tractament de dades biomètriques com un tractament "d'alt risc", ja que inclou categories especials de dades les quals no poden tractar-se llevat que s'aixequi la prohibició de l'article 9.2.b) del RGPD.
La guia destaca que, en el cas del registre de jornada i control d'accés amb finalitats laborals, es requereix una norma amb rang de llei que autoritzi específicament l'ús de dades biomètriques per a aquesta finalitat. Una norma amb rang de llei podria ser, per exemple, un conveni col·lectiu. A més, s'emfatitza que el consentiment de l'empleat no pot aixecar la prohibició ni ser la base per determinar la licitud del tractament a causa del desequilibri entre la persona sotmesa al tractament i la persona que el duu a terme, ja que això anul·laria el requisit que el consentiment sigui lliure.
Se subratlla l'obligatorietat de dur a terme una "Avaluació d'Impacte de Protecció de Dades" amb caràcter previ a l'inici del tractament de dades biomètriques on s'ha d'acreditar la superació de la triple anàlisi de necessitat, idoneïtat i proporcionalitat. Sobretot, l'AEPD fa referència a la dificultat d'assolir la superació de l'anàlisi pel que fa a necessitat i a proporcionalitat donat que sempre hi haurà mètodes menys intrusius que aconseguiran de la mateixa manera la finalitat perseguida.
En el cas de la superació de tots els requisits establerts per la guia, es ressalten mesures claus a aplicar per tal de reduir els riscos associats al tractament de dades biomètriques, tals com garantir la impossibilitat d'utilitzar les plantilles per altres propòsits, utilitzar xifratges per a protegir la confidencialitat i suprimir les dades biomètriques quan no es vinculin a la finalitat original, etc. A més, és molt important implementar la protecció de dades des del disseny i per defecte i per descomptat aplicar el principi de minimització de dades.
En resum, aquest informe de l'AEPD brinda una visió detallada sobre el controvertit tema del control de presència mitjançant sistemes biomètrics. S'estableixen criteris rigorosos envers l'ús dels sistemes biomètrics, reconeixent la seva naturalesa d'alt risc i proporcionant directrius detallades per a garantir el compliment de les normatives. Per tal de poder aportar més claredat i una anàlisi amb més profunditat des del Consorci de Salut i Social de Catalunya s'ha preparat una nota informativa sobre els punts més rellevants exposats per l'Autoritat.