Actualitat >

Notícies

Analitzem experiències de millora del diagnòstic precoç del càncer en l'última Sessió Tècnica de l'any

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir l'última Sessió Tècnica de l'any, on es va explicar el projecte EquityCancer-LA i es van analitzar les experiències amb intervencions d'atenció integrada dirigides a millorar el diagnòstic precoç del càncer a Catalunya i Llatinoamèrica, gràcies a la participació de diversos experts en l'àmbit.

En la jornada van participar Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya; Isabel Abarca, d'Investigación y Desarrollo Estratégico en l'Instituto Nacional del Cáncer (Chile); Pamela Eguiguren, de la Universidad de Chile; Amparo Mogollón, professora titular de carrera acadèmica a l'Escuela de Medicina y Ciencias de la Salud de la Universidad del Rosario de Colombia, i Ana Lucía Torres, directora de l'Instituto de Salud Pública de la Facultad de Medicina de la Pontificia Universidad Católica de Ecuador. Del CSC, hi han participat M. Luisa Vázquez, directora del Servei d'Estudis (SEPPS), i Ingrid Vargas, investigadora del SEPPS.

L'acte va començar amb la ponència de Josep Maria Borràs, qui va detallar els principis i resultats de l'experiència en diagnòstic precoç del càncer a Catalunya. Sobre per què era necessari millorar el diagnòstic primerenc del càncer, va assenyalar, entre altres coses, "les diferències en l'estadi en el moment del diagnòstic, que és el principal determinant de la supervivència". També va destacar que faltava "un enfocament compartit entre els metges d'Atenció Primària i Hospitalària" i va remarcar la "baixa freqüència del càncer" en la primera.

Borràs va comentar que el programa per millorar el diagnòstic del càncer "ha agilitat l'avaluació i el tractament dels pacients amb sospita de càncer". A més, va subratllar que no ha necessitat recursos addicionals i que, excepte amb la Covid, "el programa ha mostrat resultats estables en el marc de les crisis econòmiques".

Seguidament, Ingrid Vargas va donar a conèixer el projecte EquityCancer-LA, que "té l'objectiu d'avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'atenció integrada, implementada de manera participativa, en la millora del diagnòstic precoç del càncer en xarxes de serveis de salut de diferents sistemes de salut de Llatinoamèrica", concretament a Colòmbia, Xile i l'Equador.

Aquesta iniciativa, en què participa el CSC juntament amb la Fundació Sant Joan de Déu, la Universidad del Rosario (Colombia), la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (Equador), la Universidad de Chile (Xile), la University of Copenhagen (Dinamarca) i la Universidade Nova de Lisboa (Portugal), va sorgir perquè "els retards en el diagnòstic i en el tractament contribueixen a elevades i creixents taxes de mortalitat per càncer en països de Llatinoamèrica", va dir Vargas.

A continuació, Isabel Abarca, Pamela Eguiguren, Amparo Mogollón i Ana Lucía Torres van exposar les primeres conclusions de la implementació del projecte en els seus respectius països, en què es van destacar aspectes com ara la importància de la interacció entre els professionals de l'Atenció Primària i els professionals dels hospitals.

Finalment, M Luisa Vázquez va tancar la sessió amb diferents conclusions sobre la jornada: "El projecte EquityCancer-LA està produint i produirà evidències molt importants, també respecte a maneres diferents de treballar que ens puguin ajudar a contribuir a la millora dels serveis de salut i que, tot i ser diferents, estan alineades amb les polítiques públiques dels diferents països, reforçant el que ja existeix", va comentar.

Pots recuperar el vídeo de la jornada aquí.

Enllaços relacionats