Actualitat >

Notícies

Assistim a la tercera reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va ser present a la tercera reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental, en la qual participa com a membre del grup impulsor. L'acte, celebrat el passat divendres al Palau de Pedralbes, va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller de Salut, Manel Balcells, i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, així com la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana. També hi van assistir el secretari d'Afers Socials i Famílies del Departament de Drets Socials, Lluís Torrens, i la directora general de Planificació en Salut i Recerca del Departament de Salut, Aina Plaza.

Aragonès va manifestar que el pacte es firmarà el 2024 i suposarà una nova mirada global a la salut mental, fonamentada en la transversalitat, amb acció de govern interdepartamental i escoltant la societat. El Govern hi destinarà 20 milions d'euros per desplegar-lo i Aragonès va recordar que l'impuls de les polítiques en l'àmbit de la salut mental i el benestar mental "és un dels reptes principals d'aquesta legislatura".

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va destacar que el pacte s'ha d'acabar materialitzant en la creació d'una Llei de Salut Mental i Benestar Emocional que faciliti el consens i transformi tot el sistema, així com en un Observatori de la Salut Mental que faciliti la mesura, l'avaluació i la rendició de comptes.

Durant la trobada, es van presentar els resultats de l'Anàlisi de la situació de la Salut Mental i Benestar Emocional a Catalunya, que posen de manifest la necessitat d'actuar davant d'una situació que s'ha agreujat en els últims anys. A Catalunya, un 13% de la població -al voltant d'un milió de persones- estan afectades per un trastorn mental, segons càlculs de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A més, el 24% de les persones de quinze anys o més declara tenir malestar emocional, mentre que un 7,4% de la població catalana de 4 a 14 anys reconeix patir un problema de salut mental. 

Sis línies estratègiques i canvi de paradigma

El Pacte de Salut Mental i Benestar Emocional estableix un canvi de paradigma en l'atenció, basat en els drets de les persones i que implica a tots els sectors amb influència en la salut mental i el benestar emocional. Preveu 6 línies i 23 objectius estratègics i es desplegarà entre el 2023 i el 2030, amb la possibilitat que s'allargui fins al 2030-2040. Les sis línies estratègiques prioritzades són:

1. Participació i empoderament. Enfocament des de la perspectiva de la persona que pateix un problema de salut mental.

2. Prevenció dels trastorns mentals, promoció i protecció del benestar emocional a totes les edats de la vida/transicions de la persona. Enfocament sectorial i social de la salut mental (SM). Contribució del sector de la SM a la gestió i l'abordatge de l'impacte dels determinants estructurals i socials que afecten la SM i el benestar emocional.

3. Accés, qualitat i orientació al valor. Serveis de salut mental accessibles i de qualitat.

4. Serveis integrals, integrats, multisectorials i adaptables a entorns comunitaris i amb una cartera de serveis que doni resposta a les necessitats de manera efectiva i eficient.

5. Lideratge i governança eficaços en l'àmbit de la salut mental.

6. Enfortiment dels sistemes d'informació, les dades científiques, la innovació i la recerca sobre la salut mental. Orientació al futur.

Accions prioritzades

En l'acte també es van presentar els resultats de les accions prioritzades pel 2023 amb relació a la planificació de les decisions anticipades i el suport entre iguals peer-to-peer, de manera que s'ha implementat el pla de formació des de la fundació Emilia i la Universitat de Vic, i ara es treballa amb el Departament de Treball per tal que formi part del catàleg d'accions formatives. Destaca, també, el conveni signat amb Obertament, l'entitat que lidera l'estratègia antiestigma a Catalunya, i de la qual el CSC forma part. S'ha presentat un model de governança que es portarà per aprovació amb acord de govern, i ha de garantir que el pacte avanci en aquesta acció interdepartamental.

D'altra banda, es van explicar les accions a prioritzar pel 2024 amb especial èmfasi en la població infantojuvenil, de manera que una de les iniciatives serà la creació d'un 'Xat Joves'. Es tracta d'una eina de missatgeria instantània que atendrà consultes de manera immediata les 24 hores del dia els 365 dies de l'any, amb personal especialitzat que faciliti la detecció precoç, la derivació i la prevenció de problemes vinculats amb la salut mental, especialment aquells relacionats amb la depressió, la ideació suïcida o els trastorns de conducta alimentària.

En el torn de conclusions es va posar en valor la tasca duta a terme des del pla amb el lideratge de Magda Casamitjana, i el fet de dotar al pacte amb un pressupost específic per a l'acció interdepartamental. La directora del Pacte Nacional de Salut Mental va admetre que el repte és complex i que cal avançar en el desplegament de recursos i cartera de serveis, prioritàriament des del Departament de Drets Socials. 

Enllaços relacionats