Disponible el nou informe sobre els canvis en la coordinació clínica al sistema sanitari català postpandèmia
El Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), ha publicat un nou informe sobre una àrea prioritària del sistema sanitari: la coordinació clínica entre atenció primària i hospitalària en diferents àrees de Catalunya. L'informe analitza l'evolució entre el 2017 i el 2022 del grau de coordinació clínica i d'implementació de mecanismes de coordinació digitals en cada àrea, fa una comparació entre àrees i amb el conjunt de Catalunya, i identifica implicacions per a l'accessibilitat, qualitat i gestió dels serveis de salut. També recull altres publicacions dels projectes COORDENA-CAT i COORDENA-TICS i propers passos a seguir en la línia de recerca sobre integració assistencial.
La resposta a la pandèmia per la COVID-19 va comportar, entre d'altres, la reorganització de la provisió de serveis de salut, amb redistribució de recursos, canvis en el model d'atenció i una acceleració en la introducció de noves tecnologies per mantenir l'atenció oportuna, inclosos mecanismes de coordinació clínica basats en TIC, com ara les històries clíniques electròniques i les interconsultes virtuals. Malgrat l'increment en la seva implementació, se'n desconeix la influència -positiva o negativa- sobre la coordinació clínica entre nivells d'atenció, que continua sent un repte per als sistemes públics de salut, especialment els basats en l'atenció primària, com ara el sistema de salut català.
Es van poder analitzar de manera exhaustiva els canvis en la coordinació clínica entre nivells gràcies a les dues enquestes realitzades els anys 2017 i 2022 a metges/esses d'atenció primària (AP) i hospitalària (AH) de diferents entorns del sistema sanitari català, emmarcades en els estudis COORDENA-CAT (2017) i COORDENA-TICS (2022), duts a terme en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) i liderats pel SEPPS.
El nou informe presenta els principals canvis entre 2017 i 2022 en l'experiència i percepció de coordinació clínica, els factors que influeixen en la coordinació, la implementació dels mecanismes de coordinació basats en TIC (històries clíniques electròniques, interconsultes virtuals, per telèfon i per correu electrònic, sessions clíniques conjuntes entre nivells) existents, dificultats en l'ús i els suggeriments de millora en les àrees que hi van participar. Es basa en la comparació dels resultats de les enquestes realitzades utilitzant el qüestionari COORDENA a 2740 i 1973 metges/esses d'AP i AH el 2017 i el 2022 respectivament, provinents de 22 àrees sanitàries del sistema sanitari català.
Millores puntuals i empitjorament de la percepció
Els resultats mostren que, malgrat la millora en alguns elements de la coordinació clínica (transferència d'informació, recomanacions i consulta de dubtes per al seguiment dels pacients) i l'ús de les històries clíniques compartides o interconsultes virtuals, durant els cinc últims anys també hi ha hagut retrocessos (augment de repetició de proves i dels temps d'espera, especialment en atenció primària), amb un empitjorament de la percepció general de coordinació entre nivells en quasi totes les àrees analitzades. Destaca l'empitjorament dels factors organitzatius -amb un menor suport institucional-, de temps disponible i la reducció dels mecanismes de comunicació directa que afavoreixen el coneixement mutu, així com la reducció de la satisfacció amb la feina. Són resultats que apunten a àrees de millora en la gestió clínica dels pacients.
L'informe inclou dades sobre altres publicacions dels projectes COORDENA-CAT i COORDENA-TICs, els instruments i la continuïtat de la línia de recerca d'integració de serveis de salut del SEPPS, amb el nou projecte PARTICIPA-TICS, iniciat el 2024 amb la subvenció de l'Institut de Salut Carlos III i Fondos FEDER.
Línia de recerca sobre integració assistencial
Aquest informe s'emmarca en la línia de recerca sobre integració assistencial que desenvolupa el CSC en col·laboració amb el GAIA, liderat pel SEPPS, i s'ha elaborat amb resultats del projecte COORDENA-CAT "La coordinació entre nivells d'atenció i la seva relació amb la qualitat assistencial en diferents entorns sanitaris del sistema públic de salut" i el projecte COORDENA-TICs "Impactes dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica al Sistema Nacional de Salut", ambdós finançats per l'Institut de Salut Carlos III i Fondos FEDER (PI15/00021; PI20/00290).
Formen part del GAIA el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), l'Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), Badalona Serveis Assistencials (BSA), el Parc de Salut de Mar, Fundació Salut Empordà (FSE), el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), el Consorci Hospitalari de Vic (CHV), el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS). COORDENA-TICs també compta amb la participació del Servei de Salut del País Basc (Osakidetza), de l'Hospital Universitari Son Espases i del Servei de Salut de les Illes Balears (IBSalut).