La Comissió de recerca qualitativa es consolida com a espai d'aprenentatge en aquesta metodologia
Al llarg del 2023, la Comissió de recerca qualitativa, organitzada per quart any consecutiu conjuntament entre el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol), s'ha mostrat com un espai d'aprenentatge col·lectiu consolidat en aquesta metodologia de recerca. En aquest espai, professionals de l'àmbit de la salut i social, investigadors novells i experimentats dels associats i entitats col·laboradores han intercanviat experiències i coneixements sobre la seva aplicació per a l'anàlisi d'àmbits diversos com ara la salut comunitària, assajos clínics o l'accés als serveis de salut.
En línia amb la tendència seguida des que es va iniciar la col·laboració, les sessions de la Comissió del 2023 s'han caracteritzat per mantenir uns bons nivells de participació i una gran diversitat en els àmbits i les temàtiques tractades. Així, s'han presentat experiències d'avaluació qualitativa de programes de salut comunitaris, s'ha discutit el rol de la metodologia qualitativa en l'avaluació d'assajos clínics, i s'ha introduït l'ús de la foto-elicitació i el fotoveu com a tècniques qualitatives per analitzar la salut emocional adolescent a les escoles i l'experiència de viure amb endometriosi, respectivament.
Finalment, durant la darrera sessió de l'any, es van abordar els reptes metodològics de desenvolupar un estudi qualitatiu per analitzar l'accés al diagnòstic del càncer en contextos molt diferents, com ara als serveis de salut de Quito (Equador) aprofitant la visita de la investigadora principal a l'Equador de l'EquityCancer-LA, liderat pel CSC.
Amb l'objectiu de promoure l'aprenentatge entre les persones assistents, totes les sessions han posat l'èmfasi en la participació, l'intercanvi d'experiències entre les persones investigadores, i la resolució de dubtes metodològics i sobre marcs teòrics en un ambient participatiu de respecte mutu i reflexió. L'adopció d'un format híbrid, amb reunions presencials a la seu del CSC amb possibilitat de connexió en línia, juntament amb la col·laboració entre les dues entitats coordinadores, s'ha mostrat com una bona estratègia per mantenir els nivells de participació de forma sostinguda.
La Comissió de recerca qualitativa el 2024
Així, durant aquest 2024, la Comissió continuarà treballant per contribuir al desenvolupament del coneixement i habilitats en recerca qualitativa dels professionals de la salut interessats, promovent sinergies i sumant experiències. Entre altres reptes, el 2024 la Comissió es planteja incrementar la participació de professionals de serveis sanitaris i socials d'arreu del territori que desenvolupin activitats de recerca, especialment en l'àmbit municipal i de l'Atenció Primària.
La coordinació de l'espai està a càrrec d'Aida Oliver Anglès del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, i de Constanza Jacques Aviñó i Laura Medina Perucha, de l'IDIAP Jordi Gol. La Comissió es tornarà a reunir el pròxim 21 de febrer en una sessió organitzada per l'IDIAP Jordi Gol, centrada en els efectes de la Covid-19 persistent i l'anàlisi narrativa del discurs, i on també es presentaran els resultats de l'enquesta d'avaluació del 2023. Des de la coordinació de la Comissió de recerca qualitativa, animem a participar tots aquells professionals interessats a aprendre sobre aquesta metodologia de recerca, independentment del seu nivell d'expertesa. Si estàs interessat a esdevenir membre de la Comissió i participar en les seves sessions, pots donar-te d'alta escrivint a aoliver(ELIMINAR)@consorci.org o bé a formacio(ELIMINAR)@idiapjgol.org.