Participem en la reunió de seguiment de projectes transformadors del CatSalut, sis dels quals coordinats pel CSC
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar ahir en la sessió plenària de presentació de l'activitat 2023 i seguiment dels projectes transformadors del CatSalut. L'Oficina Tècnica de Projectes d'Innovació del Consorci coordina sis d'aquests projectes, portats a terme pels centres associats Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, Consorci Sanitari del Maresme, Parc Sanitari Pere Virgili, Parc de Salut Mar, Hospital Clínic de Barcelona i Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
Concretament, els projectes transformadors coordinats pel CSC són:
- 3D Adopt: Implantació de la cirurgia digital i la tecnologia 3D, de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell.
- Implantació d'un protocol d'innovació assistencial pel maneig de disfàgia orofaríngia: Cribratge sistemàtic i massiu de pacients amb Disfàgia orofaríngia i protocol·lització del tractament compensatori, del Consorci Sanitari del Maresme.
- PIONEER (Projecte Innovador orientat a dissenyar l'atenció sociosanitària del futur): Creació d'una caixa d'eines tecnològiques per millorar l'atenció assistencial dels centres sociosanitaris de Catalunya, del Parc Sanitari Pere Virgili.
- Sistemes de Suport a la Decisió federats (fDSS): Creació d'un sistema de suport de decisió (SSD) per millorar la gestió del pacient amb insuficiència cardíaca i el pacient pediàtric amb bronquiolitis, del Parc de Salut Mar.
- Banc de Microbiota de Catalunya: Millorar l'accessibilitat al trasplantament de microbiota fecal, de l'Hospital Clínic de Barcelona.
- Codi Medicament: Prevenció de problemes de salut relacionats amb els medicaments, de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau.
Aquestes iniciatives es van iniciar el 2023 i aquesta ha estat la primera reunió de seguiment, en què els responsables de cada projecte han explicat en quin punt es troben. Està previst que els projectes transformadors per al sistema de salut de Catalunya s'executin fins al 31 de maig de 2026, si bé poden finalitzar abans d'aquesta data. Segons va explicar el Govern, la finalitat és "impulsar la transformació i catalització d'iniciatives en estat més incipient, però ja validades sistèmicament en el marc del SISCAT, mitjançant la potenciació de la innovació".
Els sis projectes innovadors que coordina el Consorci s'han gestat en el marc d'iNexesCSC, una comunitat de pràctica formada per referents d'innovació de les entitats associades. A més d'un espai d'intercanvi de coneixement, iNexesCSC és una xarxa de cocreació, detecció i impuls d'iniciatives innovadores. L'objectiu és promoure l'emprenedoria dels associats, posant l'entorn i els mitjans propicis per al desenvolupament d'aquells projectes amb una clara aportació de valor i ajudar a l'adopció i escalabilitat de la innovació a l'ecosistema sanitari i social.