Actualitat >

Notícies

El CSC, a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament

El director general del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), José Augusto García Navarro, ha comparegut avui a la Comissió d'Estudi sobre la Salut Mental i les Addiccions del Parlament per abordar l'atenció a la gent gran en aquest àmbit. Durant la seva intervenció, ha posat èmfasi en la necessitat de lluitar contra l'edatisme i promoure una visió evolutiva, preventiva i inclusiva. "Hem de canviar la mirada per deixar de veure les persones grans com un problema i plantejar-nos com integrar-les com a ciutadans i ciutadanes de ple dret", ha assenyalat.

El Dr. García Navarro ha explicat que les persones grans tenen més riscos de desenvolupar una malaltia mental, riscos que estan associats a factors com la jubilació, el dol, la sobrecàrrega per cures a un familiar -que afecta sobretot les dones-, els problemes econòmics, la discapacitat o la mala salut física, entre altres.  En aquest sentit, ha indicat que l'atenció a la salut mental d'aquest col·lectiu passa, necessàriament, per abordar la solitud no volguda, l'aïllament social i el maltractament i la pobresa.

En la seva compareixença al Parlament, el director general del CSC també ha volgut posar èmfasi en el vessant preventiu. "L'envelliment és longitudinal, dinàmic i modificable", ha dit, tot assenyalant la importància de mantenir hàbits de vida saludable basats en quatre eixos: activitat física, una bona dieta, activitat social i mental, i dormir bé.

Pel que fa a la prevalença de malalties mentals entre la gent gran, ha explicat que els principals problemes són la depressió i l'ansietat, seguits de la demència, els trastorns mentals crònics i de llarga durada, i les addiccions. "Tendim a pensar que les addiccions són un problema d'adults i adolescents, però també afecten la gent gran", ha apuntat. Per il·lustrar-ho,  ha mostrat dades de l'ESDAM 2019/2020, on es revela que un 89% de les persones de 65 anys o més tenen un problema d'addicció a l'alcohol, prop d'un 13% al tabac i el 36% als hipnosedants amb recepta o sense.

En aquest context, el director general del CSC ha qualificat d'"urgent" la reconversió dels dispositius assistencials dirigits a les persones grans. "Som el país d'Europa amb més llits de llarga estada psicogeriàtrica perquè no hem estat capaços de fer la reforma de l'atenció a la salut mental", ha alertat. Segons ha indicat, la reorientació dels serveis de salut i socials a les persones grans en aquest àmbit ha de basar-se en l'educació sanitària d'aquest col·lectiu, més atenció ambulatòria i de curta durada, i l'eliminació de la institucionalització, amb habitatges per a persones amb trastorns mentals crònics i serveis comunitaris actius que treballin en la inclusió. En aquest sentit, el Dr. García Navarro ha volgut acabar la intervenció assenyalant la importància de la implicació del món local, amb entitats i Taules de Salut Mental actives.

Foto: Parlament de Catalunya