El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha celebrat avui la seva Junta General i l'Assemblea General de la patronal CAPSS, un acte que ha comptat amb la participació del conseller de Salut, Manel Balcells, i que ha servit per presentar a les entitats associades la memòria de l'exercici 2023 i el Pla d'acció 2024 d'aquesta institució amb més de quaranta anys de trajectòria.
Els objectius i accions que conformen el Pla d'acció 2024, que ha estat aprovat durant la Junta General, reflecteixen una clara reorientació del CSC sota la presidència de Josep Mayoral, qui ha manifestat la necessitat de recuperar l'essència municipalista de la institució, refermant les aliances amb el món local per millorar la salut i el benestar de les persones des de la proximitat. "La salut és massa important per deixar-la només en mans de l'administració competent", ha dit.
Atenció des de la proximitat
Josep Mayoral, qui va assumir la presidència del CSC el passat mes de juliol, ha volgut recordar que el 80% dels determinants de la salut són fora del sistema sanitari. Tenen a veure amb els estils de vida i l'entorn social de la persona, amb els recursos comunitaris de què disposa i amb aspectes ambientals. "Els factors que determinen la salut de la nostra gent estan a peu de carrer i, per tant, el treball amb els ajuntaments, amb els municipis, serà una de les nostres prioritats", ha assegurat.
Per això, el Consorci vol participar activament en el disseny i implementació de polítiques d'atenció social, de salut comunitària i de salut pública al territori. En aquest sentit, un dels àmbits prioritaris del mandat que acaba d'iniciar Mayoral és l'atenció a la dependència, on es pretén continuar promovent i acompanyant els processos de desinstitucionalització de les cures de llarga durada, posant el focus en l'atenció a la salut mental, des d'una perspectiva comunitària, i en la discapacitat.
El Consorci també es fixa com a objectiu ser referent en la integració social i sanitària, oferint assessorament als municipis i dissenyant models d'atenció propis. Aquí, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, qui durant la Junta General ha fet un repàs de l'activitat 2023, ha fet referència als diferents projectes innovadors desenvolupats pel CSC en aquest àmbit. Entre ells, el Pla Local d'Envelliment Quilòmetre Zero, el Programa d'Abordatge de la Solitud no volguda i el nou model de Servei d'Atenció integral a l'Entorn Domiciliari, els quals ja s'han posat a disposició del món local.
Defensa del model sanitari català
Malgrat aquesta nova orientació del CSC, Josep Mayoral ha volgut deixar clar que el CSC continuarà treballant, com s'ha fet fins ara, en la millora del sistema de salut i social, i en la defensa "aferrissada" del model sanitari català. "Vetllarem per l'autonomia dels centres associats i continuarem reclamant un finançament just i equitatiu per a tots els proveïdors", ha dit. Aquí, el president del CSC ha assenyalat com una de les preocupacions del sector el sistema tarifari, que "requereix una revisió profunda" i en el qual el Consorci també es compromet a treballar per fer propostes, en col·laboració amb els associats, que es traslladaran a l'administració.
Mayoral ha aprofitat la presència del conseller Balcells per manifestar la voluntat del Consorci de continuar col·laborant amb el Departament de Salut per abordar conjuntament els reptes del sector i contribuir a les transformacions necessàries per a un sistema sanitari eficient, accessible i sostenible. García Navarro ha volgut destacar l'important paper de la institució com a impulsora de la innovació al sistema i ha citat l'exemple del Centre d'Intel·ligència Artificial del Medicament (CIAM), un projecte del Departament de Salut, en col·laboració amb l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i la Fundació TIC Salut Social, que ha estat gestat i coordinat des del Consorci.
Així mateix, durant la Junta General, s'ha explicitat la intenció del CSC de continuar sent present en tots els espais de participació, representació i negociació del sector, reivindicant "el diàleg i les decisions adoptades des del consens". En aquest sentit, el director general del CSC, qui també és secretari general de la Patronal CAPSS, ha volgut destacar algunes fites en l'àmbit de la negociació col·lectiva, com la signatura del III Conveni Col·lectiu del SISCAT el mes de gener. El Consorci també ha participat activament, durant el 2023, en la negociació del Conveni del Servei d'Ajuda a Domicili a Catalunya i del Conveni Català d'Atenció a la Dependència (GERCAT).