Actualitat >

Notícies

Coneixem les possibilitats de la impressió 3D en la salut en el primer e-pitching de l'any

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit aquest dimecres el primer e-pitching del 2024, sobre 'Impressió 3D en l'àmbit de la salut'. La jornada s'emmarca dins de la plataforma #coNNectaCSC, un espai de trobada entre empreses amb solucions innovadores i les entitats associades al Consorci.

El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha donat la benvinguda a la sessió, celebrada en format virtual. La jornada girava al voltant de la recerca de solucions als reptes que planteja la pràctica de la impressió 3D.

La conferència inaugural de l'acte ha anat a càrrec de Xavier García, de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT), que ha explicat la cronologia del procés en el dia a dia del centre: els metges arriben amb problemàtiques que es poden resoldre amb la impressió 3D, es transformen en projectes, es crea el producte i els beneficis retornen a l'hospital amb l'objectiu de continuar el cercle d'innovació. En aquest sentit, ha assenyalat la dificultat de traslladar la planificació fora del quiròfan, atès que en moltes ocasions les radiografies o les ressonàncies no són suficients per entendre l'anatomia del pacient. En aquests casos, a partir d'un programa informàtic es realitza una simulació d'allò que es farà posteriorment al quiròfan.

Solucions i reptes 

El ventall de solucions de l'I3PT inclou des de productes sanitaris a mida fins a guies quirúrgiques personalitzades. En concret, aquesta tecnologia resulta útil per fer models anatòmics per als pacients amb tumors que s'han d'extirpar, simuladors d'òrgans, pròtesis externes de pits per a dones a qui els hi han hagut de treure, dilatadors d'intestins o guies de pneumologia, en què a partir del TAC es visualitza en 3D el sistema respiratori per afavorir la tasca dels professionals. També està en marxa un projecte de tetines 3D personalitzades, construïdes a partir de l'escaneig del pit.

Segons García, els reptes de la impressió 3D en salut engloben els sistemes de qualitat, l'automatització dels processos, la personalització dels fàrmacs i l'escassedat en tres fronts: materials biocompatibles, estudis cost-efectivitat i oferta educativa. A l'horitzó, ha apuntat altres desafiaments com ara la medicina regenerativa i els models reals in vitro.

Seguidament, nou empreses i entitats (3dthinks, CIM UPC, ThinkIn 3D Mataró, Eurecat, Fresmedical, Asorcad, Xkelet, IAM3DHUB-International Advanced Manufacturing 3D Hub LEITAT i Natural Machines) han presentat els seus respectius projectes.

El vídeo de la sessió es pot recuperar en aquest enllaç.