Actualitat >

Notícies

Parlem d'atenció a la salut mental i drets humans en l'última Sessió Tècnica CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va acollir ahir la Sessió Tècnica 'Cap a una atenció en salut mental orientada als quality rights (drets en qualitat)', on van participar Victor Aparicio, expert en quality rights i exassessor de salut mental de l'Organización Panamericana de la Salud/Organización Mundial de la Salud per a Centreamèrica, Carib Llatí i Mèxic; Joan de Pablo, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; Josep Tristany, psicòleg clínic i coordinador de l'Àrea de Rehabilitació en salut mental de l'Hospital Sagrat Cor, i Rosa Garcia Villalba, coordinadora de Dispositius Residencials de la Xarxa de Salut Mental de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i directora de la Llar residència La Maçana. Claudi Camps, director de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, va moderar la sessió.

Victor Aparicio va presentar 'Els quality rights en un nou model d'atenció a les persones amb trastorns de salut mental', una ponència en la qual va explicar la importància del programa Quality Rights de l'OMS, que, basat en la Convenció de 2006 sobre la protecció dels Drets de les persones amb discapacitat, s'ha convertit en un instrument útil per a la capacitació dels professionals de salut mental en aquesta protecció, però també en un instrument d'avaluació per potenciar aquesta protecció de drets humans en l'activitat quotidiana dels serveis de salut mental.

Durant la seva intervenció, va assenyalar que "a vegades, els protocols semblen llicències per a la impunitat, especialment si no es revisen i no es basen en evidència científica". També va apuntar que els drets de les persones amb discapacitat i/o trastorns de salut mental "no només depenen dels estats, sinó de nosaltres mateixos, del fet que la ciutadania ajudi en la seva integració a la societat".

Seguidament, diferents professionals de l'àmbit de la salut mental van exposar casos pràctics. Joan de Pablo va parlar de la 'Unitat de Portes Obertes' de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, que consisteix en un model d'hospitalització de salut mental centrat en la persona, en el respecte als seus drets i a la presa de decisions compartida garantint la seguretat de les persones amb trastorns mentals fent servir procediments no restrictius. 

"Hem desenvolupat un sistema que permet garantir la seguretat fent servir el mínim d'accions coercitives", va explicar i va afegir que ara poden "tenir les portes de la unitat de salut mental obertes durant hores i sense cap incident de fuga". "Paradoxalment, sí que n'hem tingut amb les portes tancades. A més, la contenció física s'ha convertit en quelcom excepcional".

Per la seva part, Josep Tristany va presentar 'Desinstitucionalització i prevenció de la institucionalització: és possible?', on va explicar l'experiència del centre de Martorell en els processos duts a terme en aquesta matèria i els resultats obtinguts. "La reconversió de la llarga estada psiquiàtrica es fonamenta en el fet d'atendre en la comunitat a les persones amb condició de complexitat de salut mental per afavorir-ne la recuperació", va assenyalar.

Tristany va plantejar la necessitat "d'anar de bracet amb Drets Socials per incrementar les places d'habitatge, perquè hi ha molta gent a unitats de llarga estada que necessitaran un lloc on viure" i d'"avançar cap a una atenció integrada social i sanitària per a les persones amb trastorns mentals greus".

Finalment, Rosa Garcia Villalba va presentar l' 'Estratègia de formació dels professionals en quality rights', on va parlar de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que obliga els professionals a canviar o suprimir algunes pràctiques. A més, va posar sobre la taula les dificultats que es poden derivar, així com els possibles dilemes ètics que sorgeixen en alguns professionals que posen en dubte l'aplicació literal d'aquesta convenció.

"L'escassetat d'alguns recursos comunitaris genera hospitalisme. Fa que un grup de residents i les seves famílies mostrin molta resistència a abandonar els centres", va explicar.

Claudi Camps va fer la introducció de la sessió, juntament amb la directora de l'Àrea Associativa del CSC, Noemí Pou, i també va moderar el debat que va tenir lloc després de les ponències. Podeu recuperar el vídeo de la jornada aquí.

Enllaços relacionats