El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit avui un taller, organitzat en col·laboració amb Sanidad#PorElClima, sobre el càlcul de la petjada de carboni a les organitzacions de salut. Una quarantena de professionals d'entitats associades han participat en l'activitat, que ha constat d'una part teòrica i d'una part pràctica on els assistents han pogut fer servir l'eina ScopeCO2, que s'utilitza per reportar el càlcul de la petjada de carboni de les organitzacions al Ministeri de Sanitat.
Per part de Sanidad#PorElClima, hi han participat Javier Monterde i Jon Moreno. Per part del CSC, hi han participat Anna Fuster, tècnica de Mediambient de l'entitat, i Marta Moles, responsable de Sostenibilitat, qui ha donat la benvinguda a la sessió.
En una primera part teòrica, Monterde ha explicat les causes del canvi climàtic, quins factors hi contribueixen en major grau i quines afectacions pot tenir el canvi climàtic sobre la salut de la població. També ha parlat de l'impacte climàtic del sector sanitari i de la iniciativa Sanidad#PorElClima, des d'on s'ha desenvolupat l'eina ScopeCO2.
"Sanidad#PorElClima és la plataforma online que reuneix tota la comunitat d'actors del sector sanitari que estan compromesos amb l'emergència climàtica", ha assenyalat Monterde. "Oferim diferents eines, com l'ScopeCO2, per ajudar a que els centres redueixin les seves emissions i visibilitzin totes les accions que estan realitzant per millorar la salut del planeta i de les persones", ha afegit.
Moreno ha liderat la segona part del taller, més pràctica, on els assistents han pogut provar l'eina ScopeCO2 i resoldre dubtes. "Es tracta d'una eina gratuïta i senzilla per calcular la petjada de carboni del sector sanitari, que va ser seleccionado l'any passat pel Ministeri de Sanitat com l'eina per fer el càlcul dels hospitals públics i privats d'Espanya", ha assenyalat.
El taller, ha explicat Moles, "ha estat fruit del conveni de col·laboració que hem signat amb Sanidad#PorElClima, que inclou una serie de projectes que anirem desenvolupant en el temps". El vídeo-resum de la sessió es pot veure aquí: