Actualitat >

Notícies

Èxit del seminari internacional sobre diagnòstic precoç del càncer a Santiago de Xile, coorganitzat pel CSC

Més d'un centenar de persones van assistir al seminari Millorant l'equitat d'accés al diagnòstic del càncer en xarxes de serveis de salut de diferents països de Amèrica Llatina, celebrat el passat 30 d'abril i organitzat pel Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Escuela de Salut Pública de la Universidad de Chile. En la jornada, es van analitzar els problemes en l'accés al diagnòstic i les intervencions adaptades per millorar-los, desenvolupades en el marc de l'EquityCancer-LAfinançat per la UE i liderat pel CSC.

El seminari va tenir lloc a la Sala d'Honor de la Universitat de Xile. Entre els més de 150 participants presencials, hi van assistir autoritats de salut dels nivells nacional, regional i locals, gerents, professionals dels serveis de salut i acadèmics i organitzacions d'usuaris dels serveis de salut. Celebrat en el marc del projecte internacional EquityCancer-LA, el seminari va comptar amb la participació de les institucions col·laboradores: Universidad del Rosario, Pontifícia Universidad Católica del Ecuador, Universitat de Copenhagen i la Fundació Sant Joan de Déu de Barcelona.

Maria Luisa Vázquez, directora del SEPPS i del projecte EquityCancer-LA, va ser una de les ponents que va donar la benvinguda, juntament amb Lorena Rodríguez, directora de l'Escuela de Salud Pública Dr. Salvador Allende de la Universidad de Chile; Dr. Sung H. Kim, cap del Departament de Manejo Integral del Cáncer y Otros Tumores de la División de Prevención y Control de Enfermedades del Ministeri de Salut de Xile, i Anahí Urquiza, vicerectora de Investigación y Desarrollo de la Universidad de Chile.

En la seva intervenció, Vázquez, que també va presentar el disseny i estat actual de la recerca, va voler destacar tres aspectes del projecte: "la gran rellevància internacional, perquè aborda dos temes centrals dels sistemes de salut, com són la fragmentació de l'atenció i la proposta de millora de la coordinació i integració de l'atenció per combatre-la; la manera de col·laborar entre acadèmia i serveis de salut, i l'aposta per enfortir els sistemes públics de salut".

Seguidament, van començar les taules rodones. La primera va analitzar de forma comparativa els resultats sobre l'accés al diagnòstic del càncer a Xile, Colòmbia i Equador, amb la participació de Verónica Espinel (CSC), que es va enfocar en els retards i trajectòries en el diagnòstic; Ingrid Vargas (CSC), qui va parlar sobre els factors que hi influeixen, i Maria Rubio (Parc Sanitari i Fundació Sant Joan de Deu), qui es va centrar en els costs del diagnòstic. La segona taula va abordar l'experiència d'integració de l'atenció per a la millora de l'accés al diagnòstic precoç del càncer a Xile i va comptar amb les intervencions de Pamela Eguiguren (Universidad de Chile), María Alejandra Cura (Instituto Nacional del Cáncer), Glasfira Leyton (Hospital San José) i Daniel Colvin (Atención Primària Comuna de Independencia). En l'última, dedicada a les experiències amb l'adaptació i implementació de la intervenció a Colòmbia i l'Equador, hi van participar Amparo Mogollón (Universidad del Rosario, Colombia) i Ana Lucía Torres (Instituto de Salud Pública, PUCE), i María Soledad Barría, exministra de Salut, va moderar la taula. Antonio Infante, director del Servicio de Salud Metropolitano Norte, va clausurar el seminari expressant la rellevància de la intervenció i el compromís per a l'exitosa implementació i adaptació de la forma de treball a altres àmbits de l'atenció a la xarxa de serveis de salut.

Aquest seminari forma part de les accions de disseminació del projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020, GA 965226). Liderat pel SEPPS, EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica.

L'Escuela de Salut Pública de la Universidad de Chile s'ha fet ressò del seminari i el taller amb una notícia al seu butlletí.

El vídeo de la jornada, que ha rebut més de 300 visualitzacions, es pot recuperar aquí.