Actualitat >

Notícies

Els CSC, en una jornada nacional sobre la implantació del nou Reglament europeu d’avaluació de tecnologies sanitàries

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar ahir a la Jornada Reglamento Europeo de HTA: De la teoria a la pràctica, que es va celebrar a l'oficina del Parlament Europeu i de la Comissió Europea a Madrid. Organitzat per Farmaindustria en col·laboració amb Novartis, l'acte va reunir representants dels diferents agents implicats en l'avaluació de medicaments per abordar els efectes de la implementació del nou reglament a Espanya, a les comunitats autònomes i als hospitals, i com això repercutirà en l'accés als fàrmacs per part dels pacients.

Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va participar en la taula que va analitzar les implicacions de la normativa, l'aplicació de la qual, a partir del gener de 2025, representa un punt d'inflexió en l'avaluació de medicaments i productes sanitaris.  A partir de llavors, d'acord amb el nou Reglament (UE) 2021/2282, els medicaments oncològics i les teràpies avançades tindran una avaluació clínica a escala europea, el que es coneix com a Joint Clinical Assessment (JCA).

En aquest sentit, Guiu va posar de manifest l'oportunitat que suposa disposar d'una avaluació clínica conjunta per a l'optimització d'esforços en el procés d'avaluació de medicaments. Però, alhora, va apuntar  les incerteses que genera, per als centres, haver d'alinear els supòsits d'una avaluació a escala europea amb el posicionament dels medicaments en l'àmbit de cada comunitat autònoma, com és el cas de Catalunya, o en cadascun dels hospitals. El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC també va assenyalar la necessitat que l'avaluació dels fàrmacs i la implicació dels professionals i centres sanitaris tingui un esperit "col·laboratiu i participatiu".

Tal com es va explicar a la jornada, el Ministeri de Sanitat està treballant en l'elaboració del Real Decreto de Evaluación de Tecnologías Sanitarias, que haurà de preveure com s'incorpora aquesta avaluació europea als processos de preu i finançament de medicaments, com es duu a terme l'avaluació no clínica que el reglament preveu que realitzin els estats membres i establir quin és el paper dels Informes de posicionament terapèutic en el procés d'avaluació de medicaments.

La Jornada Reglamento Europeo de HTA: De la teoria a la pràctica va comptar amb representants de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, el Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes, dels professionals sanitaris, els pacients i la indústria farmacèutica, entre altres experts.