Actualitat >

Notícies

Coorganitzem el IV Taller Internacional de l’EquityCancer-LA a Xile

La casa central de la Universitat de Xile, a Santiago, va acollir entre el 23 i el 30 d'abril, el IV Taller Internacional del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina" (EquityCancer-LA), coorganitzat pel Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Escuela de Salud Pública Salvador Allende de la Universitat de Xile, institució amfitriona. La trobada va comptar amb més de 30 participants dels equips investigadors dels sis països participants, juntament amb professionals sanitaris, gestors i experts nacionals i internacionals involucrats en el projecte.

L'objectiu del taller va ser l'intercanvi d'experiències, la retroalimentació i la reflexió conjunta sobre els avenços i resultats del projecte, a més de preparar les següents etapes de la recerca. Durant la trobada, es van debatre, entre d'altres, els resultats obtinguts fins ara en l'enquesta realitzada a pacients sobre l'accés al diagnòstic del càncer a les xarxes de salut participants a Xile, Colòmbia i Equador. Entre aquests resultats preliminars, destaca el fet que els retards en el diagnòstic es produeixen en l'interval del proveïdor i no en la cerca d'atenció per part del pacient, com s'acostuma a pensar. També destaca que aquests són més llargs en pacients que utilitzen els serveis privats de forma complementària. D'acord amb l'opinió dels actors principals, l'accés al diagnòstic està influenciat per factors relatius a les polítiques, l'organització i la gestió dels serveis sanitaris i difereixen entre països.  

En el taller, també es van presentar resultats preliminars dels costos d'implementació de la intervenció i el cost del diagnòstic de càncer. El procés participatiu d'adaptació de la intervenció per a la millora del diagnòstic del càncer va ser molt ben valorat pels participants. La implementació de la intervenció avança i ha adoptat formats diferents segons el país. Durant el taller es van mostrar també els avenços en els diferents articles que actualment s'estan elaborant amb els resultats. Finalment, es van programar les següents etapes del projecte.  

L'últim dia, dimarts 30 d'abril, va estar dedicat a un seminari internacional públic sobre la "Millora de l'equitat en l'accés al diagnòstic del càncer a xarxes de serveis de salut de diferents països d'Amèrica Llatina" obert a tots els grups interessats en el tema (professionals, gestors, usuaris, investigadors de serveis de salut) i celebrat a la Universitat de Xile, on també es van presentar els avenços del projecte.

El projecte EquityCancer-LA

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS, es desenvolupa en col·laboració amb la Parc Sanitari i Fundació de recerca Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a nivell europeu; i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) y la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Equador), a Llatinoamèrica. Aquest projecte està finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226. El protocol de recerca es pot consultar aquí.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i implicacions per a la coordinació, continuïtat, qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzats nou projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals. Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut juntament amb manuals i recomanacions, eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions proveïdores de serveis de salut i també per fer benchmarking.